Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετ το μοναστηριακό τραχανά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δε πρέπει να τον βράζετε σε δυνατή φωτιά και παράλληλα να φροντίζετε να υπάρχει πάντα αρκετό νερό.
Μοναστηριακός τραχανάς · Υλικά για 2-4 άτομα
• 1 κούπα τραχανά μοναστηριακό
• 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
• 500 γραμμάρια ντομάτα πασάτα
• 1 κ.σ. μοναστηριακή φρέσκια πάπρικα
• 12 μαύρες ελιές
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 150 γραμμάρια φέτα τριμμένη
• 1/2 λίτρο ζωμό κότας
• 6 κ.σ. έξτρα παρθένο μοναστηριακό ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι
Μοναστηριακός Τραχανάς – Επί το έργον:
Βάζουμε το έξτρα παρθένο μοναστηριακό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη φρέσκια τριμμένη ντομάτα, τη ντομάτα πασάτα και τη μοναστηριακή πάπρικα. Στη συνέχεια βράζουμε τον τραχανά σε 1/2 ζωμό κότας.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τον τραχανά να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τον αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά χωρίς να κλείσουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε τις ελιές στη μέση. Όταν ο τραχανάς χυλώσει ελαφρώς και είναι έτοιμος, τον σερβίρουμε.
Μοιράζουμε σε 4 πιάτα και πασπαλίζουμε από πάνω την τριμμένη φέτα και τις ελιές ή, εναλλακτικά, προσθέτουμε από μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι.
Σερβίρετε με ζεστό ψωμί.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή: mountathos-eshop.com
Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικη αλάδωτη φασολάδα με πορτοκάλι
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.