Dogma

Μονή Αγίας Τριάδας στην Αργιθέα

Πολύτιμες είναι όλες οι εικόνες του τέμπλου μαζί με τις δεσποτικές, οι οποίες, έως πρόσφατα, φυλάσσονταν στον ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπως και το ευαγγέλιο, έκδοσης Ενετίας του 1686. Επίσης, η εικόνα της Αγίας Τριάδος, με επιγραφή που αναφέρεται στην ανέγερση του καθολικού και σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, στην Καρδίτσα.

Η μονή Αγίας Τριάδας βρίσκεται χτισμένη στις πλαγιές του Τύμπανου, σε ψηλό σημείο (721μ.), του Δ. Διαμερίσματος της ιστορικής Δρακότρυπας (Σκλάταινα), στην Αργιθέα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, την μονή  επισκέφθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός αλλά και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος είναι πιθανόν να χρησιμοποίησε κατά την επανάσταση το μοναστήρι για να αναπαυθεί και να ανανήψει από την φυματίωση που τον βασάνιζε.

Από το άλλοτε μεγάλο συγκρότημα σώζεται μόνο το καθολικό, ενώ, τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή των κατοίκων, ανεγέρθη ένα μεγάλο κτήριο που περιλαμβάνει τα απαραίτητα για την λειτουργία της μονής (αρχονταρίκι, ηγουμενείο και τα κελιά). Ο ναός ανήκει στον λεγόμενο τετρακιόνιο αθωνίτικο τύπο μετά χορών και νάρθηκα στη δυτική πλευρά, όμοιο με τα καλύτερα καθολικά του Αγίου Όρους, από όπου, άλλωστε, έλκει την καταγωγή του.

Επίσης, σύμφωνα με τη διαδεδομένη στο χωριό παράδοση, εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο μετέπειτα Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο οποίος καταγόταν από τη Δρακότρυπα (Σκλάταινα) και υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα του μοναχισμού του 16ου αι. Στα Μετέωρα ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα, ενώ, αργότερα, έγινε ηγούμενος της Μ. Φιλοθέου Αγίου Όρους και ιδρυτής δύο μονών, της ομώνυμης στον Όλυμπο και της Μονής Σουρβιάς στο Πήλιο.

Εκείνη την εποχή είχε αρκετά μεγάλη αδελφότητα και ο ηγούμενος της, ο Ιωσήφ, μαζί με τον μοναχό Διονύσιο, ανέλαβαν το κόστος της ανακαίνισης και της ιστόρησης. Μια δεύτερη ενδιαφέρουσα επιγραφή, αριστερά της πρώτης, αναφέρει αφορισμό για όποιον μοναχό παραβιάσει τους κανόνες της μοναστικής κοινωνίας.

Πολύτιμες είναι όλες οι εικόνες του τέμπλου μαζί με τις δεσποτικές, οι οποίες, έως πρόσφατα, φυλάσσονταν στον ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπως και το ευαγγέλιο, έκδοσης Ενετίας του 1686. Επίσης, η εικόνα της Αγίας Τριάδος, με επιγραφή που αναφέρεται στην ανέγερση του καθολικού και σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, στην Καρδίτσα. Ένα Άγιο Ποτήριο με επιγραφή της μονής το οποίο βρίσκεται στη Κρηνίτσα Τρικάλων, βιβλίο (Τριώδιο) του 1722 από τη μονή Αγίου Προκοπίου, βιβλίο (ακολουθία του Αγίου Σεραφείμ του εν Φαναρίω) του 1790 τυπωμένη στη Βενετία, με δαπάνη του προεστού «Δημητρίου Τζιολάκογλου του εκ Ρενδίνης των Αγράφων», βιβλίο (παρακλητική) του 1885 με επιμέλεια Ανδρέου ιερέως και πιθανώς άλλα τα οποία σήμερα αγνοούνται.