Dogma

Μπρικόπιτα: Η παραδοσιακή κοτόπιτα που θα σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις άλλες

Τί σημαίνει η λέξη μπρικόπιτα δεν γνωρίζω όμως ξέρω πως είναι μια εξαιρετικά πεντανόστιμη κοτόπιτα με κρέμα από καλαμποκάλευρο. Η καταγωγή της είναι κυρίως από το Μεσσολόγγι αλλά τη βρίσκουμε και στην Ήπειρο και ως γρονθόπιτα,

Η μπρικόπιτα κρύβει μια «καθαρότητα» στη γεύση της. Μπορεί να μην περιέχει τυρί όπως άλλες κοτόπιτες και να  μοιάζει απλή,αλλά έχει το δικό της τρόπο να σε «ξελογιάσει».

Το καλύτερο μυστικό για την επιτυχία της είναι το χωριάτικο κοτόπουλο ώστε να δώσει όλη τη γεύση του.

Μπορείτε αντί για καλαμποκαλευρο να χρησιμοποιήσετε σιμιγδάλι ψιλό ή ακόμα και χωριάτικο φύλλο για ένα απίθανο τραγανό αποτέλεσμα.

Επίσης, οι λάτρεις του τυριού μπορούν να προσθέσουν γραβιέρα ή φέτα

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μπρικόπιτα είναι:

– 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο με καλαμποκάλευρο»
– 800 γρ. κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες χωρίς πέτσα)
– 70 γρ. καλαμποκάλευρο
– 2 ξερά κρεμμύδια
– 60 γρ. βούτυρο
– 4 αυγά
– Ελαιόλαδο
– Χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
– Αλάτι

Επί το έργον:

Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε τη μπρικόπιτα.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σ΄ευρύχωρη κατσαρόλα σωτάρουμε με το μισό βούτυρο το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε αρκετό χοντροτριμμένο πιπέρι, 1200 ml. ζεστό νερό και αλάτι.
Βράζουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά και κατόπιν το αφαιρούμε από το ζωμό (κρατάμε όλο το ζωμό γιατί θα μας χρεαστεί) και το ξεψαχνίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 600 ml. ζωμό και το καλαμποκάλευρο, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και αποσύρουμε.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα και αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 200ο C.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα 4 φύλλα «τσαλακωμένα» ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μισή κρέμα από καλαμποκάλευρο, επάνω της το κοτόπουλο και τέλος την υπόλοιπη κρέμα. Κλείνουμε την μπρικόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.

Βγάζουμε την πίτα την περιχύνουμε με 300 ml. από το ζωμό που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο γι΄ακόμη 40 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: funkycook.gr

Διαβάστε επίσης: Γίγαντες με σάλτσα στο φούρνο από τον Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.