Νηστεία: Τα αλάδωτα από τη Γερόντισσα Φεβρωνία και το «κόψιμο» του ταχινιού
Η κατά Θεόν νηστεία, που σκοπό έχει την εγκράτεια και την τιθάσευση της γαστριμαργίας, ελευθερώνει τις πνευματικές μας δυνάμεις και βοηθάει στον αγώνα και στην προσευχή μας για την ένωσή μας με τον Κύριο.
Η νηστεία δεν αποτελεί εργαλείο εξόντωσης του σώματος, όπου κατοικεί το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, που πήραμε με το Άγιο Βάφτισμα. Η νηστεία δεν είναι σωματοκτόνος αλλά παθοκτόνος.
Γι΄αυτό με διάκριση πορευόμαστε και με την καθοδήγηση των πνευματικών κρατώντας ισορροπίες και αποφεύγοντας φθοροποιές και υπερβολικές τακτικές.
Με την νηστεία ο νους – το μάτι της ψυχής – καθαρίζεται, εξαγνίζεται και έρχεται πιο κοντά στο φως του Χριστού διαλύοντας τα σκοτάδια της προσωπικής μας κόλασης. Η κάθαρση της ψυχής από τις αμαρτίες επιτελείται όταν ο πιστός νηστεύει συνειδητά. Άλλωστε ο Κύριος με το παράδειγμά του, νηστεύοντας και προσευχόμενος, επιβεβαίωσε την εντολή Του ότι μόνο με νηστεία και προσευχή θα καθαριστεί το γένος τούτο των ανθρώπων.
Ό,τι μπορεί να φέρει ωφέλεια στο στάδιο της νηστείας, που ανοίγεται για φέτος από την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, με σκοπό την ψυχοσωματική μας κάθαρση και την πνευματική μας πρόοδο, είναι καλοδεχούμενο.
Στα πλαίσια αυτά μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη διατροφή μας στη νηστεία αντλούμε από το βιβλίο της Γερόντισσας Φεβρωνίας της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών ΤΑ ΑΛΑΔΩΤΑ-ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ.
Ως γνωστόν το ταχίνι και το σουσάμι, από το οποίο προέρχεται, αποτελούν τα καλύτερα υποκατάστατα και τις βασικές πηγές πρόσληψης ασβεστίου για τις νηστείες, κατά τις οποίες απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό για θέματα υγείας, όπως π.χ. η οστεοπόρωση.
Το κομμένο ταχίνι μπορεί να αποτελέσει για τα νηστίσιμα φαγητά μας, ιδαίτερα τα αλάδωτα, πηγή πρωτεινών και αναγκαίων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών.
Συνάμα τα αλάδωτα φαγητά νοστιμίζουν και γίνοται θρεπτικότερα με την προσθήκη του κομμένου ταχινιού, όπως περιγράφεται παρακάτω:
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΟΨΙΜΑΤΟΣ ΤΑΧΙΝΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
ΤΑΧΙΝΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΟΨΙΜΟ ΤΑΧΙΝΙΟΥ
Για να μην κόβετε καθημερινά ταχίνι μπορείτε να κόψετε το ταχίνι της εβδομάδας, να χωρίσετε σε τάπερ τη δόση του ταχινόζουμου για κάθε σας φαγητό και να το διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιείτε τις ημέρες που θέλετε να το μαγειρέψετε.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Για σούπες, ρύζι, πιλάφι: 10 κούπες νερό 1 1/2 κούπα ταχίνι
Για μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου: 12 κούπες νερό 2 1/2 κούπες ταχίνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά για να μην κολλήσει επί 15-20 λεπτά. Το ταχίνι στην κατσαρόλα αρχίζει να κόβει(όψη κομμένου γάλακτος) αφήνοντας στο κάτω μέρος μια πηχτή μάζα ενώ επάνω μένει το ταχινόζουμο.
Παίρνουμε τρυπητό συρματερό με ψιλές τρύπες και στραγγίζουμε το ταχινόζουμο σε καθαρή κατσαρόλα τη δε πηχτή μάζα την πετάμε.
Με το ταχινόζουμο μαγειρεύουμε όλα τα αλάδωτα φαγητά μας αλλά και τα λαδερά συμπληρώνοντας ανάλογο νερό σε κάθε συνταγή.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Για να αυγοκόψουμε ένα φαγητό βάζουμε μισή κούπα ταχίνι κανονικό, προσθέτουμε λίγο – λίγο τον χυμό από ένα λεμόνι χτυπώντας πάντα με πιρούνι και στο τέλος προσθέτουμε 1 1/5 κούhttp://agiopneymatika.blogspot.gr/πα ζεστό ζωμό από το φαγητό λίγο λίγο πάλι, μέχρι να ασπρίσει το ταχίνι, οπότε είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στο φαγητό (αγκινάρες, λαχανοντολμάδες, κολοκυθάκια γεμιστά κτλ).
Πηγή:simeiakairwn