Νηστίσιμα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα
Αυτή τη συνταγή για ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα, είναι μια από εκείνες που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε μεσούσης της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς εκτός από πλούσια σε γεύση είναι και πλήρης και σε θρεπτικά συστατικά.
Τα νηστίσιμα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα είναι μια ευφάνταστη νηστίσιμη συνταγή. Μια παρόμοια συνταγή υπάρχει και στην κουζίνα των προσφύγων από την Αμάσεια.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα είναι:
1 φλιτζ. τσαγιού φακές, μισοβρασμένες
1 φλιτζ. τσαγιού φασόλια μαυρομάτικα, μισοβρασμένα (ή επιπλέον φακές)
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα, μισοβρασμένο
10 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτά φετάκια
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
1 λεμόνι
περίπου 50 αμπελόφυλλα φρέσκα, ζεματισμένα ή από βάζο
Επί το έργον:
Για τα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα, αρχικά βάζουμε σε τηγάνι το 1/3 του μετρημένου λαδιού και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως.
Τα αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, τα μαυρομάτικα, το μαϊντανό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Στο υπόλοιπο λάδι τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει ελαφρώς. Το αφήνουμε κατά μέρος.
Στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας τα πιο χοντρά αμπελόφυλλα.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο μία κουταλιά γέμιση, το διπλώνουμε και το τυλίγουμε ρολό, κάπως χαλαρά όμως, γιατί στη διάρκεια του μαγειρέματος τα όσπρια και το ρύζι θα διογκωθούν. Προσέχουμε να εγκλωβίζεται η γέμιση στο φύλλο, γιατί διαφορετικά θα φύγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Βάζουμε τους ντολμάδες κοντά-κοντά, αλλά όχι σφιχτά, πάνω στα στρωμένα φύλλα της κατσαρόλας.
Οταν φτιάξουμε μία στρώση, ραντίζουμε τα ντολμαδάκια με λίγο από το τσιγαρισμένο ξερό κρεμμύδι και το λάδι του. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα ντολμαδάκια και το κρεμμύδι με το λάδι.
Βάζουμε ανάποδα ένα πιάτο για να τα κρατήσει στο βράσιμο. Στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε βραστό νερό ίσα να σκεπάζει το πιάτο.
Τα βάζουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα.
Αφήνουμε στην κατσαρόλα τα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα τουλάχιστον μισή ωρα πριν τα σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης: Εκπληκτικό νηστίσιμο τσουρέκι!
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.