Για την συνταγή με το χταποδάκι και το κριθαράκι θα χρειαστούμε: 1 κιλό χταπόδι, ένα πακέτο κριθαράκι, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 3 τομάτες τριμμένες, 200 γρ. λάδι και 1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό.
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι λευκό κρασί. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Όταν μαλακώσει το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την τομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο. Καλή όρεξη!