Είναι το πιο πρωτότυπο και γιορτινό κέικ που μπορείτε να χαρίσετε αυτές τις ημέρες σε μικρούς και μεγάλους. Τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή ακόμαι και ως ένα μικρό γλύκισμα για τα παιδιά. Μπορείτε ακόμα και να την κάνετε σε στρόγγυλη φόρμα και να γίνει η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτά σας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το κέικ μελομακάρονο είναι:
120 γρ. ελαιόλαδο
14 γρ. κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϊλάνης)
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
220 γρ. καρύδια καλής ποιότητας (αλεσμένα σε σκόνη και κάποια χονδροσπασμένα)
400 γρ. αλεύρι (χρησιμοποίησα ζέας)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 γρ. αλάτι
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα), μόνο το πορτοκαλί μέρος
200 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
170 γρ. χυμός μανταρινιού ή πορτοκαλιού
Granola
Εκτέλεση:
Προθέρμανε το φούρνο στους 180ºC σε αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε όλα τα υλικά και ανακάτεψε με πιρούνι. Θα είναι αρκετά σφιχτή η ζύμη, έτσι τη θέλεις. Βάλε λίγο ελαιόλαδο στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσεις. Εγώ επέλεξα χάρτινο ταψί μιας χρήσης ώστε να μπορέσω να τη μεταφέρω εύκολα.
Ψήσε για 35 – 40 λεπτά.
Τρύπησε το κέντρο με ένα μαχαίρι – αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
Διακόσμησε με μέλι (όσο περισσότερο τόσο πιο πολύ θα μοιάζει με μελομακάρονο, χονδροσπασμένα καρύδια και κανέλα).
Διαβάστε επίσης: Εκπληκτικές μοναστηριακές δίπλες