Νηστίσιμοι κουραμπιέδες – Όταν η Κρήτη παντρεύει την παράδοση με τη γεύση!

  • Dogma
κουραμπιέδες

Κρητικοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες ή αλλιώς λαδοκουραμπιέδες, είναι μια από εκείνες τη συνταγές που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε μεσούσης της νηστείας των Χριστουγέννων! Είναι πεντανόστιμοι, τραγανοί και εξαιρετικά αρωματικοί λόγω της ρακής!

Οι κρητικοί κουραμπιέδες που σας προτείνουμε σήμερα είναι επίσης και άκρως υγιεινοί πρόταση, εξαιρετική για όσου θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους.

Για έξτρα γεύση μπορείτε εκτός από άχνη ζάχαρη να τους πασπαλίσετε και με κουβερτούρα!

Τα υλικά για να φτιάξουμε 50 κομμάτια νηστίσιμους κρητικούς κουραμπιέδες είναι:

2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα ή 1 κούπα καρύδια ( ό,τι προτιμάτε)
½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή σοκολάτα κουβερτούρα

dscn5487

Επί το έργον

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στο φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.  Βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα. Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε, και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν . Μετά την 4η κούπα, είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή, αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.

Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα). Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε
να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα).

Μόλις κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους λίγους
σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή άχνη ακόμη.

Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λυώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Διαβάσετε επίσης: Το απόλυτο αγιορείτικο πιάτο: Παστίτσιο με ονειρεμένη μπεσαμέλ λαχανικών!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS