Υλικά
2 1/2 λίτρα νερό
500 γραμμ. τραχανά ξινό
400 γραμμ. γάλα φρέσκο
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 κουταλιά βούτυρο
250 γραμμ. φέτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για την κρούστα γιαουρτιού
2 μεγάλα αυγά
400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γραμμ. γάλα φρέσκο
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αλατίζουμε και το ζεσταίνουμε. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε λίγο-λίγο τον τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 15-20′. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη φέτα, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο.
Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρέξ.
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα του τραχανά. Ετοιμάζουμε και την κρούστα γιαουρτιού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα να ενωθούν. Αδειάζουμε το μίγμα πάνω από τον τραχανά και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, για να μπορούμε να την κόψουμε όμορφα.
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/