Ο ιεράρχης που ανέδειξε την Ορθοδοξία στο Βέλγιο
Γεννήθηκε στην Χίο το 1935 αλλά έμελλε να αφήσει το στίγμα του στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στο Βέλγιο.Ο Παντελεήμων Κοντογιάννης, Μητροπολίτης πρώην Βελγίου πλέον, είναι ένας κληρικός που φρόντισε να αφήσει σημαντικό έργο πίσω του.
Θεοδώρα Αβαγιανού
Γεννήθηκε στην Χίο το 1935 αλλά έμελλε να αφήσει το στίγμα του στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στο Βέλγιο.
Ο Παντελεήμων Κοντογιάννης, Μητροπολίτης πρώην Βελγίου πλέον, είναι ένας κληρικός που φρόντισε να αφήσει σημαντικό έργο πίσω του και κυρίως να αφήσει την θέση του όταν ένιωσε πως δεν μπορούσε να προσφέρει άλλο.
Χαλκίτης από τα πρώτα του χρόνια, έμαθε την ιερή επιστήμη της Θεολογίας στην «σιωπηλή» σήμερα σχολή της Χάλκης απ όπου αποφοίτησε το 1957.
Λίγα χρόνια πριν, το 1954 είχε χειροτονηθεί Διάκονος από τον Μητροπολίτη Ικονίου Ιάκωβο Στεφανίδη. Στις 18 Οκτωβρίου 1957 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, στο καθολικό της μονής της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη.
Ήταν 22 Νοεμβρίου του ιδίου έτους όταν έφτασε στο Βέλγιο προκειμένου να υπηρετήσει σε μία ενορία όπου καθημερινά εκκλησιάζονταν εκατοντάδες Έλληνες που είχαν εγκαταλείψει την πατρίδα για να βρουν εργασία στα ανθρακωρυχεία.
Ο μητροπολίτης πρώην Βελγίου σε νεαρή ηλικία
Δύο μέρες αργότερα, συγκινημένος τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμβέρσας και την επομένη 25η του μηνός στον ιερό ναό των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ των Βρυξελλών.
Αμέσως μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας μετέβη στο Mons, όπου δεν υπήρχε οργανωμένη ενορία. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατειρών εκτός από την ενορία του Mons, του ανέθεσε καθήκοντα εφημέριου και στην γειτονική ενορία του Charleroi.
Ο νεαρός τότε Παντελεήμων, με μοναδικό μέσο μεταφοράς μια μοτοσικλέτα, επισκεπτόταν όλες τις κοντινές συνοικίες στις οποίες κατοικούσαν Έλληνες για να τους εξυπηρετήσει. Λειτουργούσε σε μέρη που δεν είχε ποτέ φανταστεί. Στην ύπαιθρο, σε παραπήγματα, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ τελούσε τους γάμους στα σπίτια των νεονύμφων ή των συγγενών τους.
Ίδρυσε απογευματινά σχολεία προκειμένου να διδάσκονται να μικρά παιδιά την μητρική τους γλώσσα και διατηρήσουν τους δεσμούς με την πατρίδα. Το ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο ήταν μεγάλο. Επισκεπτόταν τους ασθενείς στα νοσοκομεία, τους τραυματισμένους εργάτες από τα ανθρακωρυχεία, τους φυλακισμένους. Συζητούσε μαζί τους και ήθελε να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους.
Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Θυατειρών Αθηναγόρα, η Ευρώπη διαιρέθηκε σε ανεξάρτητες Μητροπόλεις. Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο υπήχθησαν στη Μητρόπολη Γαλλίας. Ο τότε Μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος Καραμπίνης όρισε τον Παντελεήμονα αρχιερατικό επίτροπο στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη βόρεια Γαλλία καθώς και ιερατικώς προϊστάμενο στην ενορία των Βρυξελλών.
Το 1969 η Μητρόπολη Βελγίου και εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με πρώτο μητροπολίτη τον Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο, ο οποίος διόρισε τον Παντελεήμονα πρωτοσύγκελλό του, προτείνοντας τον ταυτόχρονα στο Φανάρι ως βοηθό του επίσκοπο.
Όντως, εξελέγη παμψηφεί βοηθός επίσκοπος στις 5 Αυγούστου 1974. Έλαβε τον τίτλο του επισκόπου Απολλωνιάδος. Το 1982 ο μητροπολίτης Αιμιλιανός κατεστάθη στην Μητρόπολη Κώου, ενώ ο επίσκοπος Απολλωνιάδος διορίστηκε Πατριαρχικός επίτροπος της Μητρόπολης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο.
Ο κ. Παντελεήμων με τον προκάτοχό του μητροπολίτη κυρό Αιμιλιανό
Στις 23 Δεκεμβρίου 1982, ο 47 χρονος τότε Παντελεήμονας, εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Βελγίου, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό στις 23 Ιανουαρίου 1983.
Ένα σημαντικό του επίτευγμα ως μητροπολίτης ήταν η αναγνώριση της Ορθοδόξου θρησκείας ως ισότιμης με τις άλλες αναγνωρισμένες θρησκείες στο Βέλγιο, το οποίο έγινε πραγματικότητα και αναγνωρίσθηκε δια νόμου. Οι Ορθόδοξοι ιερείς πλέον μισθοδοτούνται από το βελγικό κράτος και το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα διδάσκεται νόμιμα στα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Ο αγώνας του για την Ορθοδοξία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Αγωνίστηκε για την αναγνώριση της ελληνικής ορθόδοξης ενορίας και στο μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Το πέτυχε και αυτό στις 31 Οκτωβρίου 1997 με την υπογραφή της πράξης αναγνώρισης.
Με την εγκατάσταση της έδρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, εισηγείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την ίδρυση γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ενέκρινε αμέσως.
Συνολικά 56 χρόνια διακόνησε τους Έλληνες και τους Ορθοδόξους του Βελγίου και αυτοί δεν το ξέχασαν ποτέ.
Τον προηγούμενο Οκτώβριο συνέταξε την επιστολή παραίτησης του από τον θρόνο του, ζητώντας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον αντικαταστήσει. Στα 78 του χρόνια ένιωσε πως το έργο του έπρεπε να το αναλάβει άλλος ώστε να μπορέσει να το προχωρήσει ένα βήμα παρα πέρα.
Την αποστολή αυτή ανέλαβε με απόφαση της Ι.Σ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μέχρι πρότινος βοηθός του, επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας πνευματικό ανάστημα του Παντελεήμονα.
1958 Νέος κληρικός φθάνει στο Βέλγιο για να υπηρετήσει την τοπική ελληνορθόδοξη κοινότητα
Πάσχα στηνRessaix
Γάμος στην ύπαιθρο
Νεαρός ιερέας ευλογεί έναν ακόμη γάμο
Θεία Λειτουργία στην ύπαιθρο
1983 Τελετή ενθρόνισης στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών
1987 Με νέες και νέους της τοπικής Εκκλησίας
1989 Ο τότε μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος νυν Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη Μητρόπολη Βελγίου
1989 Μητροπολίτης Βελγίου Παντελεήμων, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος και μοναχος Αθηναγόρας, νυν μητροπολίτης Βελγίου
2004 Συλλείτουργο στις Βρυξέλλες προεξάρχοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου