Την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, στο τέλος της ιστορικής Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε στο στάδιο International Convention Centre του Σύδνεϋ, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε 12 νέους Άρχοντες Οφφικιαλίους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εκ του ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οι οποίοι συγκροτούν το νεοσύστατο Τάγμα του «Σωτήρος Χριστού» (Order of Archons of Christ the Saviour).
Την προεδρία του Τάγματος των εν Αυστραλία Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου έχει αναλάβει ο Επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Λιβέρης, ενώ οι χειροθετηθέντες, υπό του Πατριάρχου, νέοι Άρχοντες Οφφικιάλιοι είναι οι: Βρασίδας Καραλής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, Θεοδόσιος Πεγκλής, Ιατρός, Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Ιωάννης Μητροθανάσης, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος της Ενορίας Αγίου Γερασίμου Σύδνεϋ, Ευστάθιος Κονδυλιός, Νομικός Σύμβουλος της Ι. Αρχιεπισκοπής, ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Σαχτούρης, Επιχειρηματίας, μέλος πολλών Συμβουλίων Ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής, Αντώνιος Τσουρδαλάκης, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτωρίας, Μάριος Καλογιάννης, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Μελβούρνης, Δημήτριος Αθανάσιος Λημνιός, Επιχειρηματίας εκ Πέρθης, Παναγιώτης Δεμουρτζίδης, Επιχειρηματίας εξ Αδελαΐδος, Βλαδίμηρος Δεβρέλης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Επιχειρηματίας εξ Αδελαΐδος, Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Νοτίου Αυστραλίας, Χρήστος Διαμαντής, Επιχειρηματίας εξ Αδελαΐδος, και Αντώνιος Μιχαήλ, Οικονομολόγος εξ Αδελαΐδος.
Κατά την ομιλία του, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος παρουσίασε τον αρχαίο θεσμό του σώματος των Οφφικιαλίων, ο οποίος «αποκτά διά την Μεγάλην Εκκλησίαν ιδιαιτέραν σπουδαιότητα, διά την πολυσήμαντον αποστολήν και πρωτεύθυνον διακονίαν του Αποστολικού και Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως». «Οι Οφφικιάλιοι τυγχάνουν οι πρεσβευταί της Μεγάλης Εκκλησίας ανά την Υφήλιον», επεσήμανε χαρακτηριστικά, «οίτινες μεταλαμπαδεύουν το φως εκ της ακοιμήτου κανδήλας του Φαναρίου εις πάσαν περίστασιν, έτοιμοι προς υπεράσπισιν των απαραγράπτων ιεροκανονικών προνομιών του καθ᾽ ημάς Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου». «Εις την ιστορικήν διαχρονίαν της Μεγάλης Εκκλησίας», προσέθεσε, «παρατηρούνται ποικίλαι εναλλαγαί εις το είδος, τον αριθμόν και το περιεχόμενον των Οφφικίων, αλλ᾽ αδιαστάτως οι φέροντες ταύτα ησθάνοντο, πέραν της εξιδιασμένης τιμής, κυρίως την βαρείαν ευθύνην της διακονίας και της μαρτυρίας υπέρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τους χειροθετηθέντες Άρχοντες Οφφικιαλίους, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι η Μεγάλη Εκκλησία έχει εκτιμήσει την προσφορά τους στον εκκλησιαστικό και κοινωνικό βίο, ενώ τους προέτρεψε πατρικά να εργασθούν «φιλοτίμως, αόκνως και ανδρείως υπέρ αυτής και του Γένους ημών». Κατακλείοντας δε, επαίνεσε την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου για την ίδρυση του «Τάγματος του Σωτήρος Χριστού» και εξέφρασε την εδραία πεποίθησή του ότι «πρόκειται περί σημαντικής, τω όντι, αποφάσεως, ήτις δύναται να συνδράμῃ μεγάλως την Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν».