Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

  • Δόγμα

Ο πατριαρχικός χαιρετισμός ολοκληρώθηκε με επαίνους και θερμές πατρικές ευχές προς όλους τους συντελεστές του θεαρέστου έργου που επιτελεί το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας: «Είμεθα εντυπωσιασμένοι, και το λέγομεν μετά πάσης ειλικρινείας και άνευ οιασδήτινος διαθέσεως φιλοφρονήσεως, εκ του ενταύθα επιτελουμένου έργου

Την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Ζωολογικό Κήπο Taronga του Σύδνεϋ, όπου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την ποικιλία της πανίδος της πέμπτης ηπείρου. Μετά την περιήγησή του στον Ζωολογικό Κήπο, ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε γεύμα το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, σε παρακείμενο χώρο εστιάσεως.

Στον θερμό χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συντελεστές του Οργανισμού, υπογράμμισε εισαγωγικά ότι «η αληθής και ζώσα πίστις εις τον Ιησούν Χριστόν δεν είναι ένα ξηρόν τυπολατρικόν καθήκον, περιοριζόμενον εις την εκπλήρωσιν θρησκευτικών τύπων και τελετουργιών, αλλά ενεργούμενον της αγάπης της καρδίας, ήτις φλέγεται εκ της αγάπης διά τον Θεόν και συγχρόνως διά τον άνθρωπον, διότι τα δύο αυτά ουδόλως υφίστανται κεχωρισμένως». Αυτή η δι᾽ αγάπης ενεργουμένη πίστη, διέκρινε ότι συνιστά την κινητήριο δύναμη των συντελεστών του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας, που επί σχεδόν μισόν αιώνα «αποτελεί ζώσαν μαρτυρίαν της αγάπης της Εκκλησίας διά τους “εν ανάγκαις και περιστάσεσιν” αδελφούς μας».

Εστιάζοντας στο πολυδιάστατο έργο του Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, έργο που δεν περιορίζεται στην παροχή ελεημοσύνης αλλά συνιστά μια προσπάθεια συστηματικής και συνολικής αντιμετωπίσεως των προβλημάτων των συνανθρώπων μας, εξήρε τη συνεισφορά του ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της πανδημίας, κυρίως με την επί εικοσιτετραώρου βάσεως δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας αγγλοφώνων και ελληνοφώνων, η οποία «ήτο καθοριστική διά την αντιμετώπισιν της καταθλίψεως και την αποσόβησιν πολλών αυτοκτονιών».

Για την όλη προσφορά και μαρτυρία του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας, ο Παναγιώτατος συνεχάρη θερμά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, υπό την ευλογία και την υψηλή επιστασία του οποίου λειτουργεί ο Οργανισμός, αλλά και τον Γενικό Διευθυντή του, κ. Στυλιανό Μαγδαλόπουλο, ο οποίος «με υψηλόν αίσθημα ευθύνης, φόβον Θεού, αυταπάρνησιν και αφοσίωσιν προσφέρει τας πολυτίμους υπηρεσίας του και έχει το γενικόν πρόσταγμα διά την εύρυθμον και αποτελεσματικήν λειτουργίαν του Κέντρου». Μα καθώς «τίποτε εις την Εκκλησίαν δεν είναι έργον ενός ανθρώπου», ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τη συμβολή του αφοσιωμένου προσωπικού του Οργανισμού και του πλήθους των εθελοντών του, συγχαίροντας άπαντες εγκαρδίως και εκφράζοντάς τους ευγνώμονες ευχαριστίες.

Ο πατριαρχικός χαιρετισμός ολοκληρώθηκε με επαίνους και θερμές πατρικές ευχές προς όλους τους συντελεστές του θεαρέστου έργου που επιτελεί το Ελληνικό Κέντρο Προνοίας: «Είμεθα εντυπωσιασμένοι, και το λέγομεν μετά πάσης ειλικρινείας και άνευ οιασδήτινος διαθέσεως φιλοφρονήσεως, εκ του ενταύθα επιτελουμένου έργου, όχι μόνον εκ του μεγέθους αλλά κυρίως εκ της ποιότητος, της ευρύτητος, της ευαισθησίας και της διακριτικότητος με την οποίαν περιβάλλονται άπασαι αι δράσεις του προνοιακού τούτου Καθιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, δείγμα και αυτό της ποιμαντικής μερίμνης και ευαισθησίας διά τον πάσχοντα συνάνθρωπον, όστις αποτελεί εικόνα τού Θεού. Σας συγχαίρομεν όλους και πάλιν από καρδίας, σας ευλογούμεν πατρικώς και Πατριαρχικώς και ευχόμεθα πλουσίαν την Χάριν και την ενίσχυσιν του Κυρίου εις το επίμοχθον και πολυεύθυνον έργον σας. Θερμά συγχαρητήρια. Ο Θεός να ευλογή τούς κόπους σας!».

Σημειώνεται ότι, πέραν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, του Διευθυντού κ. Μαγδαλόπουλου και των μελών του προσωπικού του Κέντρου Προνοίας, στο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου παρεκάθησαν, επίσης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Θεσσαλονίκης κ. Θεόφιλος, οι Πανοσιολ. Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος και Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, τα λοιπά μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Αυστραλίας και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

TOP NEWS