Η λαχταριστή συνταγή για καρυδόπιτα χωρίς ψήσιμο, είναι όχι μόνο vegan, αλλά και gluten free γλυκό και θα σας …ταξιδέψει στη Γαλλία!
Μια μικρή συμβουλή πριν ξεκινήσετε: Για το μέγιστο αισθητικά αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τη σωστή δοσολογία σε λάδι καρύδας. Όμως ακόμα κι αν το γλυκό σας δεν είναι τόσο άρτιο αισθητικά, γεύση θα σας αφήσει άφωνους σίγουρα!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη βάση της καρυδόπιτας είναι:
1/3 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια
1/2 φλυτζάνι πίτουρο βρώμης
2 κσ σιρόπι σφένδαμου
Λίγο αλάτι
2κσ λάδι καρύδας ή φυτικό λάδι και κρατήστε λίγο για να λαδώσετε το ταψί σας
Για τη γέμιση
4 δαμάσκηνα μουλιασμένα για 15 λεπτα σε ζεστό ρόφημα γλυκάνησου
1/4 cup φλυτζάνι ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
1/3 φλυτζάνι τσαγιού σιρόπι αγαύης ή βιολογικό μέλι
1/2 φλυτζάνι καρύδια σε τρίμα και αφήστε και κάποια ολόκληρα
1/2 κγ κανέλα, 1/2 κγ μοσχοκάρυδο και ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1/4 cup γάλα αμυγδάλου εμπλουτισμένο με ασβέστιο
Επί το έργον:
Για την βάση:Ξεκινήστε ανακατεύοντας όλα τα ξηρά υλικά στο μούλτι. Δεν χρειάζεται να γίνουν σκόνη, αρκεί να ανακατευτούν καλά.
Λαδώστε το ταψάκι σας με φυτικό λάδι ή με λάδι καρύδας. Στη συνέχεια απλώστε το μείγμα από το μούλτι στο ταψί και πιέστε την επιφάνειά του για να σχηματίσει μία συμπαγή βάση. Αφήστε το στην άκρη.
Για την γέμιση: Ανακατέψτε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και τα δαμάσκηνα. Το μείγμα αυτό πρέπει να σας βγει αφράτο και μαλακό. Στην συνέχεια ενσωματώστε στο μείγμα το λάδι καρύδας και τα δαμάσκηνα αφού τα έχετε ψιλοκόψει. Απλώστε το μείγμα στο ταψί σας, προσθέστε το ξύσμα από 1 πορτοκάκι και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να «δέσει». Τόσο απλό!!
Η συνταγή είναι από τη διαιτολόγο Δέσποινα Μαρσέλου στο www.notanordinarymum.gr
Διαβάστε επίσης: Πεντανόστιμη αγιορείτικη καρυδόπιτα χωρίς λάδι!