Παραδοσιακά αγιορείτικα κόλλυβα
Τα κόλλυβα είναι μέρος της θρησκευτικής τελετουργίας της Εκκλησίας και παρασκευάζονται στα μνημόσυνα των νεκρών, αλλά και τα Ψυχοσάββατα.
Οι συμβολισμοί για τα κόλλυβα είναι πολλοί. Ωστόσο, ο κυριότερος είναι αυτός που αναφέρεται στην Α΄ επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου (κεφ.14), όπου σημειώνει ότι όπως ο σπόρος που θάβεται στη γη, αποσυντίθεται αλλά εν τέλει φυτρώνει και ανανεώνεται, έτσι και ο νεκρός θα αναστηθεί.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά:
• 1/2 κιλό σιτάρι
• 2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη
• 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
• 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
• 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
• 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά
• άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη
Επί το έργον:
Βράζουμε το σιτάρι τόσο, ώστε να μη χυλώσει. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και τα ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μια λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν τα κόλλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια έναν σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο άγιο, σχηματίζουμε τη μορφή του αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.