Για το Ρύζι με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρια θα χρειαστούμε: 2 κούπες μανιτάρια ψιλοκομμένα, 2 κούπες ρύζι (κίτρινο, για ρύζι σπυρωτό), 2 ξερά κρεμμύδια, 1 φρέσκο κρεμμύδι, 2 ντομάτες ώριμες φρέσκες ή ντοματάκια κονσέρβας, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά φυτικό βούτυρο, λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε λίγη καυτερή πιπεριά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τις ντομάτες, την πιπεριά, το αλάτι και το πιπέρι και δύο κούπες νερό. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Αφού βράσουμε το ρύζι, το σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα. Σε περιόδους που δε νηστεύουμε, αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.