Τα χειροποίητα ζυμαρικά της ποντιακής κουζίνας είναι τα σιρόν, τα οποία πλέον πωλούνται έτοιμα. Τυλιγμένα σε μικρά ρολάκια είναι δύσκολο να τα… μπερδέψει κανείς· τρώγονται όπως είναι και δεν χρειάζονται βράσιμο, μόνο λίγο νερό για να ξαναβρούν τη μαλακή τους υφή.
Τα σιρόν στην παραδοσιακή τους εκδοχή «απαιτούν» σάλτσα με πασκιτάν, το αποβουτυρωμένο, στραγγισμένο και αλατισμένο γιαούρτι.
Τα υλικά που θα χρειστούμε για τα σιρόν με πασκιτάν είναι:
500 γρ. σιρόν
1½ κούπα πασκιτάν
1½ κούπα νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Επί το έργον:
Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα σιρόν και ρίχνουμε καυτό νερό τόσο ώστε να καλύψει το ¼ της επιφάνειάς τους.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό, το πασκιτάν, το αλάτι και το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μίγμα στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί ελαφρώς.
Ρίχνουμε το πασκιτάν πάνω στα σιρόν.
Σε ένα τηγανάκι καίμε το βούτυρο με τη πάπρικα μέχρι να ελευθερώσει τα αρώματά του και το ρίχνουμε πάνω στα σιρόν.
Σάββας Καρίπογλου
Πηγή: pontos-news.gr
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακά γεμιστά μανιτάρια
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.