Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα με τυριά
Στα αγαπημένα φαγητά των Ποντίων θα μπορούσαμε σίγουρα να συμπεριλάβουμε τις πατάτες, τα τυριά και τα κάθε είδους ζυμάρια (είτε είναι σε πίτες, είτε λαβάσια, πιροσκί, πεϊνιρλί κτλ.), άρα αυτή η πατατόπιτα είναι ο τέλειος συνδυασμός!
Η ποντιακή πατατόπιτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς και μεγάλους. Ως προς τα τυριά μπορείτε σίγουρα να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας αλλά και τη… διαθεσιμότητα των υλικών.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την ποντιακή πατατόπιτα είναι:
για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
νερό όσο πάρει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)
για τη γέμιση
1 λίτρο γάλα
6 αυγά
300 γρ. φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 πατάτες, μέτριες και καθαρισμένες
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Επί το έργον:
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις βράζουμε για 5΄ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε (αν θέλουμε μπορούμε να τις τρίψουμε σε χοντρό τρίφτη, οπότε δεν χρειάζεται να τις βράσουμε).
Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
Προσθέτουμε νερό αν η ζύμη είναι σφιχτή, ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάμε λίγη για να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας και την υπόλοιπη την χωρίζουμε σε τρία μπαλάκια.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε πάνω το ένα μπαλάκι, και με έναν πλάστη αρχίζουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε φύλλο, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η ζύμη.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ ή στρογγυλό), και βάζουμε το πρώτο φύλλο επάνω στο σκεύος.
Το λαδώνουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο με λίγο μικρότερη διάμετρο από τα προηγούμενα και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
Με τη ζύμη που κρατήσαμε στην αρχή φτιάχνουμε πλεξούδες ζύμης και στολίζουμε –αν θέλουμε– την επιφάνεια της πίτας.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 70΄ στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο.
Καλη επιτυχία!
Πηγή: icookgreek.com.
Διαβάστε επίσης: Κρητικά καλλιτσούνια με μυζήθρα
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.