Το σμυρναίικο Καμπάκ τσιντμέ είναι λαδερό κολοκυθάκι που προσφέρεται ως μεζές στους γάμους, αλλά και ως καθημερινό κυρίως πιάτο μαζί με γιαούρτι και σκόρδο ή και ως συνοδευτικό ψαριού και κρέατος.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 4 μερίδες είναι:
4 μέτρια κολοκύθια, σε μικρά κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
120 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος φρέσκος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί το έργον:
Για το καμπάκ τσιντμέ (κολοκύθι μέλι) ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τα κολοκύθια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι και να μείνει με ελάχιστα υγρά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, να μελώσει το φαγητό, αλλά να μη λιώσουν τα κολοκύθια και οι ντομάτες και να κρατάνε ελαφρώς στο δόντι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.
Την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο, ακόμα και κρύο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα λαδερά.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακά μανιτάρια γεμιστά με το ελιξήριο της νεότητας