Τι ξεχωρίζει όμως τα σμυρναίικα σουτζουκάκια από οποιαδήποτε αντίστοιχη συνταγή…Φυσικά τα μπαχαρικά, άν τα σουτζουκάκια δεν περιέχουν κύμινο και λίγη κανέλα, δεν είναι σουτζουκάκια σμυρναίικα! Όπως επίσης το καλό ξύδι και το λίγο κόκκινο κρασί.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα σουτζουκάκια σμυρνέικα
Για τα σουτζουκάκια.
700γρ κιμά (ανάμεικτος)
3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, βουτηγμένες σε λίγο κρασί κατά προτίμηση κόκκινο
1 αυγό
1 κουτ.σούπας ξύδι
1 1/2 κουτ.γλυκού κύμινο
3-4 σκελίδες σκόρδο
Λίγη κανέλα για το πλάσιμο και για τη σάλτσα
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
Σάλτσα:
4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
2-3 κόκκους μπαχάρι
λάδι, αλάτι(κατά βούληση)
λίγο κύμινο(1/2 κουτ.γλυκού)
λίγο κόκκινο κρασάκι ημίγλυκο
ε, και λίγη κανέλα
και λίγο σκόρδο
Επί το έργον:
Ζυμώνουμε τον κιμά (αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα για να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις.) και πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια σε κρασί ή ξύδι και τα τηγανίζουμε.
Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα!
Στο φούρνο έχουμε βάλει σε ένα ταψί τη ντομάτα ,το κρεμμύδι, λίγο από το λάδι που τα τηγανίσαμε ,λίγο κόκκινο κρασάκι,λίγο κύμινο, το σκόρδο, την κανέλα, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το μπαχάρι να βράσει.Τα σουτζουκάκια τα βάζουμε στο ταψί της σάλτσας που ήδη είναι καυτή και έτσι δεν σκάνε. Φροντίζουμε κάθε τόσο να ανοίγουμε το φούρνο και να τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μέχρι να δέσουν .Έτσι γίνονται ζουμερά.
Ολη η διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα εάν θέλετε.
Μυστικά :
-Οχι κρεμμύδι στον κιμά!
-Η σάλτσα να δέσει!
-Ολο το παιχνίδι στα σουτζουκάκια είναι στην ένταση απ’ το κύμινο.
Σερβίρονται με ρύζι , αλλά και με τηγανιτές πατάτες, ή χυλοπίτες, ή πουρέ,
Καλή επιτυχία!
Πηγή: constantinoupoli.com
Διαβάστε επίσης: Πολίτικο σεκέρ παρέ