Dogma

Σπάνιο φαινόμενο: Σε ποιο μέρος συνυπάρχουν σήμερα Ορθόδοξοι και Καθολικοί Επιτάφιοι

Στην «καρδιά» του Αιγαίου, βρίσκεται μία από τις ελάχιστες γωνιές στον κόσμο, όπου οι δύο διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, γιορτάζουν ταυτόχρονα το Πάσχα.

Το Πάσχα στη Σύρο είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο και αυτό γιατί -ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των καθολικών- η Ορθόδοξη και Καθολική κοινότητα του νησιού (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα) γιορτάζουν μαζί τις άγιες αυτές μέρες, επιδεικνύοντας μια παραδειγματική ατμόσφαιρα συνύπαρξης και επισφραγίζοντας έτσι κάθε χρόνο τη μακραίωνη αρμονική συμβίωσή τους!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, όπου η πιο εντυπωσιακή στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η Ανάσταση, στη Σύρο είναι η Μεγάλη Παρασκευή και αυτό γιατί συνυπάρχουν οι Επιτάφιοι από τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες!

Οι Επιτάφιοι των καθολικών ξεκινούν από το ναό του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο κι από την Ευαγγελίστρια στην Ερμούπολη και συνοδεύονται αντί για εξαπτέρυγα, από χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια κρεμασμένα σε κοντάρια, που συμβολίζουν τα Θεία Πάθη.

Από τους ορθόδοξους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος πορεύονται αυτοί των ορθοδόξων για να συναντηθούν όλοι μαζί στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχείο όπου ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία της ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Το βράδυ της Ανάστασης ο καθολικός ναός του Σαν Τζώρτζη στην Άνω Σύρο, αλλά και η ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης στον λόφο Δήλι, είναι τα καλύτερα σημεία  για να απολαύσετε από ψηλά τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τους λόφους της Ερμούπολης!

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου μπορεί κάποιος να δει από κοντά ένα ακόμα έθιμο μετά την Ανάσταση. Όταν ο Ιερέας επιστρέφει στο Ναό με το λάβαρο της Ανάστασης του Ιησού βρίσκει την πόρτα κλειστή την οποία και ανοίγει με ένα δυνατό χτύπημα εφόσον έχει προηγηθεί μια σύντομη αντιπαράθεση με αυτόν που βρίσκεται πίσω από την πόρτα του Ναού. Αυτό συμβολίζει τον ερχομό του Ιησού στον Κάτω Κόσμο οποίος πήγε ώστε να πάρει μαζί του στον Παράδεισο  τις καλές ψυχές των ανθρώπων. .

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Ορθόδοξοι δεν γιορτάζουμε ποτέ το Πάσχα Μάρτιο και οι Καθολικοί ποτέ τον Μάιο