Σύνταγμα της Ελλάδος: Τι αναφέρεται για τα θρησκευτικά
Έκτακτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, πρώτη ημέρα των συνεδριών της ΔΙΣ, με θέμα τα Θρησκευτικά και τη διδασκαλία τους στη Μέση Εκπαίδευση.
Στη Συνεδρία για τα θρηκευτικά, θέμα που έχει ανοίξει ήδη τους ασκούς του αιόλου, έχουν κληθεί να παραστούν: Ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Οι δύο Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και οι δύο Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΕΘ και του ΚΑΙΡΟΥ.
Κατά την ως άνω Συνεδρία και επί του ως είρηται θέματος ορίσθηκε Εισηγητής ο Συνοδικός Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
Διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και ενώσεις αθέων ζητούν από το Κράτος να καταστεί εκείνο το οποίο μέσω της νομοθετικής εξουσίας του, θα εξορίσει το μάθημα των θρησκευτικών, την καταγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια των μαθητών, την κατάργηση της πρωϊνής προσευχής, του εκκλησιασμού, του αγιασμού, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες.
Το ερώτημα που τίθεται σε όλους αυτούς είναι το εξής: Είναι δυνατόν σε μια Πολιτεία τα μέλη της οποίας το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να εκχωρήσουν σε μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων, οι οποίοι ως στόχο έχουν την αποξήλωση των Αρχών του Γένους, να γίνουν οι ρυθμιστές της λειτουργίας της;
Η απάντηση έρχεται να δοθεί ξεκάθαρα από το περιεχόμενο του Συντάγματος το οποίο αναφέρει τα εξής:
1.Το περιεχόμενο της παρεχόμενης στα σχολεία εκπαιδεύσεως καθορίζεται στο άρθρο 16 παρ 2 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η Παιδεία σκοπόν έχει πλην των άλλων και την ανάπτυξη θρησκευτικής συνειδήσεως των Ελλήνων.
2.Ο συντακτικός νομοθέτης κατοχυρώνει με το άρθρο 13 του Συντάγματος το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Εκ τούτου συνάγεται ότι οι μαθηταί που είναι άθεοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι έχουν το δικαίωμα να απέχουν αζημίως από την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και τις άλλες θρησκευτικού περιεχομένου εκδηλώσεις του σχολείου.
3.Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεμελιώνεται στο πραγματικό γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού Λαού ανήκει στην Ορθόδοξον Χριστιανική Εκκλησία και συνεπώς οι γονείς τόσο κατ εφαρμογή του άρθρου 13 του Συντάγματος όσο και κατ εφαρμογή του 1ου Πρωτοκόλλου της Συμβάσεως της Ρώμης έχουν το δικαίωμα να ανατρέφουν τα τέκνα τους συμφώνως με τις αρχές της ιδικής τους θρησκείας.
Σε όλα αυτά τα ψευτοδιλήμματα κάποιων οι οποίοι ως σκοπό και στόχο έχουν να έρχονται στην επικαιρότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν, αν δεν το γνωρίζουν (!), ότι η Πολιτεία μέσω της εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως την δεκαετία του 80 και στην νομοθετική ρύθμιση με το Ν2413/1996 έχει δώσει ήδη λύσεις για την εκπαίδευση των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού μιας κοινωνίας οι οποίες διαφοροποιούνται από άλλες ομάδες ένεκα θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών λόγων.
Τις ίδιες απόψεις προσπάθησαν σε παλαιότερες εποχές στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού να επιβάλλουν κάποιοι, πιστεύοντας ότι εξορίζοντας τον Θεό από τη ζωή των πολιτών, θα επιτύχουν το τέλος μιας τυραννίας και την αρχή μιας νέας ιστορίας.
Η ίδια η ιστορία μετά από πολλά χρόνια τους διέψευσε, καθώς οι ιδεοληψίες και τα ιδεολογήματα περιθωριοποιήθηκαν, ενώ η πίστη του λαού προς το Θεό, ενδυναμώθηκε.
Ίσως, έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου η Πολιτεία και οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι να αντιληφθούν ότι μέσω της σύγχρονης αθεΐας δεν επιχειρείται άρνηση της ανατροφής με τον Θεό, αλλά τυφλή αποδοχή της ανατροφής άνευ του Θεού…