Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread!
Χριστουγεννιάτικο gingerbread κέικ, από τα χεράκια της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου θα σας πάρει σίγουρα το μυαλό! Τι σας θυμίζει αυτή η απίστευτη γεύση και με ποια αγαπημένη μας ελληνική συνταγή μοιάζει;
Η γεύση αυτού του gingerbread κέικ, είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά. Κάρδαμο, τζίντζερ και κάτι από … πειραγμένο μελομακάρονο, θα γίνουν το τέλειο συνοδευτικό για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ.
Μερικά μικρά μυστικά πριν ξεκινήσετε: Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί έτσι θα βγει ελαστικό και σφιχτό. Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με μείγμα κέικ. Τα κ.γλ όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό. Δε βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του. Αφήστε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει. Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρι και όσο είναι ρευστή περιχύνετε το κέικ. Καλύψτε με γλάσο το κέικ gingerbread, αφού κρυώσει τελείως.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το gingerbread κέικ είναι:
200 γραµ. βούτυρο μαλακό
200 γραµ. ζάχαρη
200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
300 γραµ. αλεύρι
1 κ.γλ μπέικιν
1 κ.γλ σόδα μαγειρική
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γλ gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
1 3/4 κ.γλ κανέλα
1/4 κ.γλ μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ γαρύφαλλο
1/4 κ.γλ κάρδαμο
1/4 κ.γλ τζίντζερ
Για την κανελοζάχαρη
1 κ.σ κοφτή κανέλα
2 κ.σ ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Επί το έργον:
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3-4΄μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει βελούδινο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Σε βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στην μέση, ρίχνουμε το μισό μείγμα. Πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης: Εκπληκτικές μοναστηριακές δίπλες
Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.