Το τραπέζι της Κυριακής με χοιρινό δαμάσκηνα και κάστανα
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν το τραπέζι της Κυριακής ήταν ιερό. Το μενού αποφασιζόταν τουλάχιστον μία ημέρα πριν και όλοι ακύρωναν οποιαδήποτε άλλη δουλειά, για να απολαύσουν το οικογενειακό γεύμα.
Το dogma.gr στηρίζει το θεσμό του οικογενειακού τραπεζιού. Είναι ωραίο το Κυριακάτικο τραπέζι. Φτιάχνει σχέσεις, δίνει λύσεις, μοιράζεσαι σκέψεις, συναισθήματα, κάνεις τα παιδιά σου κοινωνούς στην εξέλιξη της ζωής. Η προετοιμασία ξεκινά από νωρίς το πρωί. Το κρέας, χοιρινό ή όχι, έχει κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι. Κρέας με κριθαράκι, με δαμάσκηνα για πιο γκουρμέ απαιτήσεις, αλλά και παραδοσιακά με πατάτες και λαδορίγανι.
Για τη σημερινή συνταγή θα χρειαστούμε: 1 κιλό χοιρινό μπούτι σε κομματάκια, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 φλυτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί, χυμό από 2 πορτoκάλια, δεντρολίβανο, 3-4 κουταλιές μέλι, 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, 10 βερύκοκα χωρίς κουκούτσι και προβρασμένα κάστανα ανάλογα με την αρεσκεία σας, 1/3 ποτηριού κονιάκ, 2 κουταλιές βαλσάμικο,αλάτι – πιπέρι.
Η εκτέλεση είναι απλή. Σε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί, το κονιάκ και το βαλσάμικο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το δεντρολίβανο και το μέλι και αφήνουμε να ψηθεί περίπου 60 λεπτά. Λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κάστανα, προκειμένου να μην λιώσουν.
Όλη η διαδικασία χρειάζεται χαμηλή φωτιά έτσι ώστε το χοιρινό να γίνει μαλακό. Το ελαιόλαδο το ρίχνουμε όχι στο τηγάνι αλλά στο χοιρινό κρέας προτού το ρίξουμε στο τηγάνι. Έτσι αποφεύγουμε να κάψουμε το λάδι και να χάσει όλα τα συστατικά του.