Τραγανό σαμιώτικο μπουρέκι
Το σαμιώτικο μπουρέκι είναι μια εξαιρετική καλοκαιρινή συνταγή με ξεχωριστό αιγαιοπελαγίτικο άρωμα.
Το ωραίο με το μπουρέκι είναι ότι είναι σαν μια πίτα τυλιγμένη, μας δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε ατομικές μερίδες εάν επιθυμούμε ή να κόψουμε κομμάτια τα οποία εύκολα τρώγονται με το χέρι.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το σαμιώτικο μπουρέκι είναι:
1 1/2 κιλό κολοκύθα, που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια έχοντας αφαιρέσει τους σπόρους
3 μεγάλα ναξιώτικα κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 1/2 φλιτζάνι τρίμμα φέτας
2 κ.σ. ξερός δυόσμος
2 αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς
2 κ.σ. ρύζι ή πλιγούρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κιλό φύλλο κρούστας (σε θερμοκρασία δωματίου)
ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C
1. Βράζουμε περίπου 3 δάχτυλα ελαφρώς αλατισμένο νερό και σιγοβράζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει.
2. Έπειτα, την βγάζουμε και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει.
3.Την αφήνουμε να κρυώσει και την πιέζουμε για να φύγουν όλα τα περιττά υγρά.
4. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι να «μαζέψουν» ανακατεύοντας τα συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 8 λεπτά.
5. Αναμειγνύετε τα κομμάτια της κολοκύθας με το κρεμμύδι σε μια γαβάθα μεσαίου μεγέθους.
6.Προσθέτουμε τη φέτα, το δυόσμο και τα αυγά.
7.Βάζουμε και το ρύζι ή το πλιγούρι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται.
8.Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
9.Ανοίγουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με ένα πανί.
10. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα ακουμπάμε μπροστά μας με τέτοιο τρόπο ώστε η μεγάλη του πλευρά να βρίσκεται οριζοντίως.
11.Περνάμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο.
12. Το διπλώνουμε από πάνω προς τα κάτω έτσι ώστε η τσάκιση να είναι προς τη μεριά μας.
13.Απλώνουμε 2 1/2 κουταλιές της σούπας γέμιση σε μια ευθεία κατά μήκος του διπλωμένου φύλλου αφήνοντας περίπου 2 εκ. περιθώριο στις άκρες του κι άλλο τόσο στο κάτω μέρος.
14.Διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε απαλά το φύλλο προκειμένου να έχουμε έναν κύλινδρο διαμέτρου περίπου μισού πόντου.
15.Τον τοποθετούμε με το άνοιγμά του προς τα κάτω, κατά μήκος του χείλους του ταψιού.
16.Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο φύλλο και τη γέμιση τοποθετώντας τα μπουρεκάκια δίπλα-δίπλα προς το σπειροειδώς, σαν ένα σαλιγκάρι.
17.Ψήνουμε το μπουρέκι για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανιστό και ροδοκόκκινο.
Πηγή συνταγής: gourmed.gr