Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τους πεντανόστιμους μονστηριακούς κουραμπιέδες (περίπου 100 κομμάτια)είναι:
Για τη ζύμη: 800 γρ. βούτυρο γάλακτος, 200 γρ. φυτίνη, 3 βανίλιες, 2 κρόκους αυγών, 2 αυγά,
3 κ.γ. μπέικιν μπάουντερ, ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. κανέλλα, ⅓ φλ. κονιάκ, 1 φλ. ζάχαρη άχνη, 500 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα, 1½ κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο, 500 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
Για το πασπάλισμα: 2½ κιλά ζάχαρη άχνη
Επί το εργον:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη, και τα χτυπάμε για 15΄ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τα αυγά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα, τις βανίλιες και 5 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μίγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Προσέχουμε ώστε να προσθέσουμε αλεύρι όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 εκ., πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170° για 20-30΄.
Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε στην άχνη.
Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.
Από τον chef Γιώργο Λέκκα, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Εκπληκτικές μοναστηριακές δίπλες