Βραβείο στον Παπα- Σρατή για την «Αγκαλιά» στους πρόσφυγες από το Συμβούλιο της Ευρώπης

  • Dogma
ευρώπης

Δύο ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βράβευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, τιμώντας τις προσπάθειες απλών πολιτών, που με γενναιοδωρία βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Το πρώτο βραβείο αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρώπης να δοθεί στην «Αγκαλιά» που άνοιξε ο παπα – Στρατής για τους πρόσφυγες στη Λέσβο. Το δεύτερο στην «Μετάδραση» στην Αθήνα, που υπερασπίστηκε την αλληλεγγύη μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης.

Μια «Αγκαλιά» για τους πρόσφυγες

Η «Αγκαλιά» της Λέσβου κέρδισε το βραβείο «Raoul Wallenberg» για το 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή» συντρέχοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί, το οποίο έχει μετατραπεί «σε ευρωπαϊκή πύλη εισόδου».

To βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 2012 έχει το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη Raoul Wallenberg που μέσα από την ιδιότητά του, το 1944 έσωσε χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, πριν ο ίδιος συλληφθεί. Για το Συμβούλιο της Ευρώπης, το συγκεκριμένο βραβείο συμβολίζει «το θάρρος και τις ικανότητες που κάθε άτομο μπορεί να επιδείξει παίρνοντας θέση με τη δράση του, κατά των διώξεων, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας».

Κατά την απονομή, ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ εξήρε το γεγονός ότι «μέσω της Αγκαλιάς προσφέρθηκε βοήθεια σε όλους τους έχοντες ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την καταγωγή τους». «Μια μικρή τοπική ελληνική οργάνωση εθελοντών, η “Αγκαλιά”, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την αποτελεσματική δράση που μπορεί να έχει μια ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών, σε ένα φλέγον θέμα επικαιρότητας, όπως αυτό των προσφύγων».

Ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε σχετικά: «Βλέπουμε ότι η κοινωνία των πολιτών, αναλαμβάνει το ρόλο του θεματοφύλακα των θεμελιωδών αξιών μας και δραστηριοποιείται παρέχοντας την υποστήριξη που δικαιούνται οι έχοντες ανάγκη, στην προκειμένη περίπτωση οι πρόσφυγες και αυτό σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες τα κράτη έχουν δεσμευθεί. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό το ότι το ΣτΕ αναγνωρίζει το έργο της κοινωνίας των πολιτών, μέσω της βράβευσης της μικρής ελληνικής ΜΚΟ «Αγκαλιά» της Λέσβου για την υποδειγματική και αποτελεσματική υποστήριξη στους πρόσφυγες».

Η «Αγκαλιά» δημιουργήθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια στη Λέσβο από μια μικρή ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους ο πάπα-Στρατής Δήμου, μια εμβληματική μορφή αγάπης για το νησί, ο οποίος έκλεισε τα μάτια μέσα στο 2015 χωρίς να προλάβει να δει αυτήν την αναγνώριση.

Ο παπά Στρατής, ο «Καλός Σαμαρείτης της Ελλάδας» όπως τον είχε χαρακτηρίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ωστόσο πίσω του ένα σπουδαίο έργο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Όταν θα δεις έναν άνθρωπο που τον ξεβράζει η θάλασσα ένα πρωί στα παράλια της Λέσβου και ένα παιδί και μια μάνα να κλαίει, δεν θα ανοίξεις ποτέ το στόμα σου να ρωτήσεις άμα είναι χριστιανοί για να τους ταΐσεις», συνήθιζε να λέει.

Πριν φύγει, ως ψυχή της οργάνωσης «Αγκαλιά», είχε δημιουργήσει στην Καλλονή της Λέσβου ένα καταφύγιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, προσφέροντάς τους ανακούφιση.

Για την αλληλεγγύη Βορρά – Νότου

Με το βραβείο «Βορρά-Νότου» για το 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης τιμήθηκε η αθηναϊκή ΜΚΟ «Μετάδραση». Με το βραβείο αυτό επιβραβεύεται το έργο που εκτελείται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αξιών του Συμβουλίου και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του Βορρά και Νότου της Ευρώπης.

Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε η ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο, παρά την από εικοσαετίας συνεχή συμμετοχή της Ελλάδας στο Κέντρο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η «Μετάδραση» κέρδισε το βραβείο ύστερα από τρεις γύρους επιλογής υποψηφίων ορισμένοι των οποίων ήταν προσωπικότητες διεθνούς φήμης. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Ατζελίνα Ζολί που εκπροσωπούσε τα Ηνωμένα Έθνη.

Σκίτσο από τον Γιάννη Αντωνόπουλο

TOP NEWS