Dogma

Ξεκίνησε η 4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου

Άνοιξε και επίσημα τις πύλες της η 4η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Κύπρου, της οποίας η ανά διετία πραγματοποίηση αποτελεί πλέον θεσμό για την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από της ανασυστάσεως της το 2007.

Η Έκθεση η οποία φέτος έχει ως θέμα «Πολιτισμός της Ειρήνης», είναι ένα γεγονός που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες κατοίκους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ντόπιους και ξένους και το οποίο μέσα από τις ποικίλες εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα (της Έκθεσης) και το βιβλίο, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις μαθητών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης κ.α, αποσκοπεί να εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και ευρύτερα. Το κορυφαίο αυτό γεγονός, τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Τα εγκαίνια της Έκθεσης τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2016, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπισκόπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον κ. Θεοδόση Τσιόλα εκπροσωπούντα την Α.Ε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση.

Προηγήθηκε Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προεξάχοντος του Μακαριωτάτου και συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Βασιλείου. Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν επίσης μέρος, οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιερώνυμος Πυλιώτης, Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς Πρωτοσύγκελλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Χρίστος Βούργιας και οι ιερείς του ναού. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Μιχαήλ. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και στην προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι τον προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας ευχαριστώντας τον συνάμα που παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό του Αγίου Γεωργίου. Αναφέρθηκε εν συντομία στο θεσμό πλέον της Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου που ανα διετία διοργανώνεται, την 4η φέτος κατά σειρά, χαρακτηρίζοντας την ως ένα πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός που ενισχύει τις διάφορες δραστηριότητες στην επαρχία μας. Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε επίσης και στο θεσμό του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, το οποίο διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, του οποίου οι φετινές διαλέξεις αρχίζουν στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Έκθεσης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια προς την Ιερά Μητρόπολη για αυτή την διοργάνωση που πλέον έχει γίνει θεσμός, και τόνισε τη άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τοπικής Εκκλησίας και Δημοτικής αρχής σε όλα τα θέματα. Μεταφέροντας το χαιρετισμό της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω ανειλλημένων υποχρεώσεων, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τις ευχαριστίες της πολιτείας και του ιδίου του Προέδρου για αυτό το σπουδαίο γεγονός το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των δύο κορυφαίων θεσμών της πατρίδας, της Α.Εξοχότητος και του Μακαριωτάτου. Ο κ. Τσιόλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει η φετινή έκθεση «Πολιτισμός της Ειρήνης» δίνοντας έμφαση στο ορισμό και την προέλευση του όλου τίτλου.

Το λόγο έλαβε τέλος ο Μακαριώτατος, οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το άνοιγμα της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, μέσα από την οποία γίνεται μια δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, εμπειριών και γνώσεων που συμβάλει σημαντικά στην καλιέργεια κριτικής σκέψης και θέτει τις βάσεις για ένα γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό. Έκανε λόγο για την αξία και την προσφορά του βιβλίου στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στον χώρο της θρησκείας αφού η Αγία Γραφή είναι το κατ’ εξοχήν βιβλίο της ανθρωπότητας διότι περιέχει την υπό Θεού αποκαλυφθείσα στους ανθρώπους αλήθεια. Ο Κύπρου Χρυσόστομος με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει και με παρρησία, μίλησε για την προσφορά της Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και για τα πλήγματα που αυτή δέχθηκε και δέχεται σε καιρούς χαλεπούς και σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, όπως η εποχή μας. Η Εκκλησία, ως πνευματική Μητέρα και ταγός του ποιμνίου της, επιβάλλεται να έχει λόγο και θέσεις στα μεγάλα θέματα της ζωής και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των προγραμμάτων της Παιδείας, η οποία και αποτελεί τη μεγάλη βάση της διαμόρφωσης της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων και την έπαλξη των αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο Εθνικό θέμα τονίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης όλων, Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού και σταθερά να επιμείνουμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο για την αβραμιαία φιλοξενία και τον συνεχάρη για την διοργάνωση της 4ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου, με την ευχή ο κορυφαίος αυτός θεσμός σύντομα να διοργανώνεται και για πολλά ακόμη έτη, στη φυσική έδρα της Μητροπόλεως, στην πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθως τελέστηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης, ενώ η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμόεσσα του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου, διάνθισε με κάποια τραγούδια την εναρκτήρια αυτή τελετή και την περιδιάβαση των πρώτων επισκεπτών στον Εκθεσιακό χώρο. Στη Θεία Λειτουργία και στα Εγκαίνια, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές , ο πρώην Υπουργός, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, θρονικοί Επίτροποι, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Λάρνακας-Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος και μέλη της Σχολικής Εφορίας, Πανεπιστημιακοί κ.α