Άγιος Γέροντας Πορφύριος: «Εσείς ξέρετε, έχετε πτυχία, εγώ είμαι αγράμματος»
Η άκρα ταπείνωση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Γέροντα Πορφυρίου.
Η συνεχής άσκηση, η ταπείνωση και η υπακοή διάνοιγαν το δρόμο προς την ορθή αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση και την ορθή αυτοαντίληψη. Ο όσιος Γέροντας χρησιμοποιούσε αυστηρό κριτήριο αξιολόγησης της πορείας της πνευματικότητάς του. Έτσι μπορούσε, όπως όλοι άλλωστε οι άγιοι, να αποκαθαίρει το Εγώ του από κάθε υπερήφανο φρόνημα, χρησιμοποιώντας την παιδαγωγική μέθοδο της «αυτομεμψίας» και επιδιώκοντας την «ακενοδοξία».
Ο σεπτός Πατέρας, ενώ είχε τη μοναδική θεϊκή σοφία, έλεγε πάντοτε: «Εσείς ξέρετε, έχετε πτυχία, εγώ είμαι αγράμματος».
Από την «πνευματική του διαθήκη», σε μια επιστολή που κατέλιπε στα πνευματικά του παιδιά, διαβάσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Από μικρό παιδί είχα κάνει πολλές αμαρτίες, οι οποίες μέχρι σήμερα έγιναν πάρα πολλές. Ο κόσμος όμως με πήρε από καλό μάτι και όλοι φωνάζουνε ότι είμαι άγιος. Εγώ όμως αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου. Τώρα που θα πάω για τον ουρανό, έχω το συναίσθημα ότι ο Θεός θα μου πει: «Τι θέλεις εσύ εδώ;» Εγώ ένα έχω να του πω: «Δεν είμαι άξιος Κύριε για εδώ, αλλά ό,τι θέλει η αγάπη Σου ας κάνει για μένα».
Η αρετή της ταπείνωσης αποτελείτο θεμέλιο του παιδαγωγικού ήθους του πνευματικού πατέρα. Πρόκειται για ένα χάρισμα που κοσμεί την προσωπικότητα όλων των μεγάλων αλλά και απλοϊκών συγχρόνως διδασκάλων της Εκκλησίας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταπείνωσης αποτελεί ο μεγάλος παιδαγωγός της διακρίσεως, ο σχολάρχης Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.
Σ’ αυτή τη χορεία των διδασκάλων της Εκκλησίας ανήκει και ο Γέρων Πορφύριος . Ήταν παιδαγωγός που διέθετε κυρίως ταπεινό φρόνημα και διάκριση.
επιμέλεια: Συμεών Τριανταφυλλίδης
Από το βιβλίο «Όσιος Γέρων Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης. Ο Πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός», του Γεωργίου Κρουσταλάκη, εκδ. «Εν πλω».