«Συζητήσαμε με την επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας το κείμενο που καταγράφει τα βασικά σημεία που θα υλοποιήσουν το πλαίσιο συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Στο κείμενο καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο» τονίζει ο κ. Γαβρόγλου και προσθέτει: «στόχος μας είναι η κύρωση της συμφωνίας, όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου».
Ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, εκτιμά ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση βελτιώνει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.α.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση της διμερούς συμφωνίας». Διευκρινίζει, επίσης, ότι στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ιδρύεται, «θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών». Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει, ακόμα, ότι με την επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας έχουν συζητηθεί και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για «ειλικρινή και αναλυτική ανταλλαγή απόψεων», μετά την οποία -όπως τονίζει- «αναμένουμε τα γραπτά σχόλια της επιτροπής, τα οποία θα συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα».
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας: Επιφυλακτικοί οι Ιεράρχες για τη μισθοδοσία των κληρικών