Η δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τους συγγενείς και φίλους και να συμμετέχουν στις παλιές τους δραστηριότητες είναι ότι καλύτερο για την ψυχολογία και την υγεία τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Οι ιδιαιτερότητες και οι συνθήκες ζωής στη μεγάλη ηλικίας, δεν ευνοούν την ανθρώπινη προσέγγιση όπως παλαιότερα. Γνωρίζοντας τους παράγοντες που προκαλούν τη μοναξιά μπορούμε να την προλάβουμε αλλά και να την ανακουφίσουμε στους δικούς μας ή στους φίλους μας. Αυτό έχει μεγάλη αξία, καθώς η μοναξιά, με τη κατάθλιψη που προκαλεί, επιβαρύνει τη ψυχική και τη σωματική υγεία. Μετατρέπει έναν λειτουργικό και ευδιάθετο άνθρωπο, σε καθηλωμένο και αδρανή, που νιώθει να κυλά η ζωή του χωρίς περιεχόμενο.
Δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ένταση αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. Παίζει ρόλο η ηλικία, το φύλο και οι κοινωνικές συναναστροφές. Μελέτη αναφέρει ότι το 40% των ατόμων άνω των 65 ετών αισθάνονται μοναξιά και τα ποσοστά αυξάνουν με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αλλαγές που δημιουργούνται στη ζωή καθώς περνούν τα χρόνια, έχουν ως φυσικό επακόλουθο το περιορισμό στη ποσότητα και στη ποιότητα των σχέσεων.
Οι ηλικιωμένες γυναίκες αισθάνονται πιο συχνά μοναχικές από τους άνδρες. Είναι πιθανότερο να είναι χήρες, δεδομένου του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής τους. Αλλά πέρα από αυτό εκφράζουν ευκολότερα με λόγια τη μοναξιά τους, οπότε αυτή είναι πιο αναγνωρίσιμη. Οι άγαμοι άνδρες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω του περιορισμένου κοινωνικού τους κύκλου και τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια δραστηριότητα. Οι άνδρες συνήθως εκφράζουν λιγότερο με λόγια τη δυσαρέσκειά τους.
Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος