Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πανελλαδικά.
Τα δύο τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου εξελίσσονται θετικότατα. Οι παλιές «γκρίνιες» και εντάσεις, με αφορμή την επιρροή του Φαναρίου στην Ελλάδα και τις Νέες χώρες, ξεπεράστηκαν. Από τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Αθήνα αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, η επικοινωνία των δύο ανδρών γίνεται πάντα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης.
Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος είναι τα όσα είπε τον περασμένο Ιούνιο ο κ.Ιερώνυμος, υποδεχόμενος τον Πατριάρχη: «Χαιρόμαστε κάθε φορά που σας βλέπουμε, γιατί είστε για μας ένα υπόδειγμα σε πάρα πολλά θέματα, και σε δύσκολα και σε μικρά, αλλά κυρίως σε θέματα ενδοεκκλησιαστικά, που χειρίζεστε με άριστο τρόπο».
Από το 2019 Αθήνα και Φανάρι γύρισαν σελίδα. Υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ των δύο ανδρών για θέματα που αφορούν την ενότητα της Ορθοδοξίας και έχουν σχέση με την αναγνώριση και στήριξη της ουκρανικής Εκκλησίας, την εισβολή της Ρωσίας και την στάση του Μόσχας και κυρίως με όλα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια.
Η Σύνοδος, σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση, στηρίζει τις επιλογές του Βαρθολομαίου και είναι, μαζί με την Κύπρο και την Αλεξάνδρεια, οι τρεις Εκκλησίες που σηκώνουν το βάρος της αντιπαράθεσης με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Η βελτίωση των σχέσεων είχε, εκτός των άλλων, και τη λύση του προβλήματος με τις οργανικές θέσεις των ιερέων που αφορούσε τα Δωδεκάνησα, που υπάγονται στο Φανάρι, αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία τελεί υπό καθεστώς ημιαυτονομίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της συνολικής λύσης, την οποία, με τη σειρά του, αποδέχτηκε το υπουργείο Παιδείας.
Αν και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Ιερώνυμου οι σχέσεις είχαν διαταραχτεί, η μεγαλύτερη ένταση καταγράφηκε το 2014, όταν ο κ.Βαρθολομαίος ζήτησε την εκλογή του νυν Ανδριανουπόλεως στην μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο Ιερώνυμος αρνήθηκε και έκτοτε πολλές ήταν οι φορές που οι σχέσεις δοκιμάστηκαν.
Η μεγάλη κρίση που ξέσπασε αφορούσε τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά. Οι κληρονόμοι έδωσαν τον ναό στη μονή Βλατάδων του κλίματος του Πατριαρχείου, η Αρχιεπισκοπή προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και μετά από τρία χρόνια αντεγκλήσεων τελικά, το Φανάρι υποχώρησε και το κτήμα επανήλθε, μέσω του δήμου Αθηναίων, στην Αρχιεπισκοπή.
Χαρακτηριστικό του κακού κλίματος που επικρατούσε τότε είναι η ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου τον Οκτώβριο του 2018.
Πριν από το Προμπονά, ο κ.Βαρθολομαίος, με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσαν κάποιοι ιεράρχες κατά της Πανορθόδοξης της Κρήτης, κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να περιφρουρήσει τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Παράλληλα, ο Πατριάρχης καλούσε τον Αρχιεπίσκοπο να μην επηρεαστεί από πρόσωπα μέσα στην Ιεραρχία που διαφωνούν με τις εν λόγω αποφάσεις.
Το Φανάρι είχε ενοχληθεί όταν τον Νοέμβριο του 2018 υπήρξε συμφωνία μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Δεν είχαμε καμία πληροφόρηση πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά τις συνεννοήσεις μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού», ανέφεραν τότε στελέχη του Φαναρίου. Το Πατριαρχείο θεωρούσε τότε ότι ο Ιερώνυμος, ως μη όφειλε, παρέλειψε να ενημερώσει το Πατριαρχείο για μια συμφωνία που αφορά άμεσα δεκάδες μητροπόλεις της ελλαδικής Εκκλησίας που υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, βάσει συμφωνίας του 1928, όταν παραχωρήθηκε η διοίκηση των μητροπόλεων των λεγόμενων νέων χωρών στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία μόλις το 1850 το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε το αυτοκέφαλο. Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Μόνο τους δύο τελευταίους μήνες ο κ.Βαρθολομαίος έχει επισκεφτεί τρείς φορές την Ελλάδα κατά τις οποίες συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο σε άριστο κλίμα.
Τον περασμένο Νοέμβριο και με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την εκλογή του Βαρθολομαίου ως Πατριάρχη, κατά την συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ.Ιερώνυμος είχε τονίσει: «Παναγιότατε, σας υποδεχόμεθα σήμερα ως τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων. Ως τον ‘’άγγελο» που προσωποποιεί τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, ο οποίος έχει να επιδείξει μια συνεχή διαδοχή και ακτινοβολία παγκόσμια, αλλά εν ταυτώ και μαρτυρική πορεία προς την Βασιλεία του Θεού. Αναγνωρίζουμε, ακόμη, ότι ο Οικουμενικός Θρόνος είναι εκείνος που τιμήθηκε με την παρουσία πολλών Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι διαμόρφωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία, όπως και εξεχουσών εκκλησιαστικών φυσιογνωμιών που διηκόνησαν το μυστήριο της ενότητος των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μεταξύ αυτών των εκκλησιαστικών ανδρών, τα τελευταία τριάντα χρόνια, επικεφαλής του Θρόνου ευρίσκεται η Παναγιότητά σας. Η προσφορά σας είναι πολύπλευρη και σημαντική».