Κυβέρνηση: Διάλογος με την Εκκλησία, αλλά η απόφαση δική μας!
Αναδίπλωση της Κυβέρνησης στον… ιερό πόλεμο ή οριστική ρήξη; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε μεν ότι προτίθεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόσησης μετά και τις … φωτιές που έχει ανάψει η ανακοίνωση της συμφωνίας Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου, ωστόσο να διευκρίνησε: «Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλου».
Στο πλαίσιο του μοντέλου …μαστίγιο και καρότο φαίνεται πως κινήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος γιατί την ωρα που μιλούσε για έξάντληση κάθε δυνατότητας διαλόγου, την ίδια στιγμή εσπευδε να υπογραμμίσει ότι ο διάλογος θα κινηθεί: «στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο».
Επί της ουσίας η κυβέρνηση διεμήνυσε στην Εκκλησία πως έχει “και το καρπούζι και το μαχαίρι” για να προχωρήσει στο σχέδιό της και κυρίως την πολιτική βούληση.
Ίσως, η μόνη …»οπισθοχώρηση» που μπορει να αναγνωρίσει κάποιος στη στάση της Κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι στο νέο κύκλο διαλόγου που θα ξεκινήσει κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, θα συμπεριληφθούν αυτή τη φορά, πέραν του Αρχιεπισκόπου, Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, αλλά και οι Ιερές Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων. Μια κίνηση ματ από το κυβερνητικό στρατόπεδο, προκειμένου να κάψει την έντονη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Κρήτης, που έκαναν λόγο για… μυστική συφμωνία.
«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον κ. Γαβρόγλου να ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή Το επόμενο διάστημα θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυποργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο», δήλωσε στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει. Θέλουμε να δώσουμε ένα αιθσημα ασφαλείας του κληρικούς γιατί δεν τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστως των 10.000 ιερέων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά & θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η εκκλησία δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία», τόνισε, παραμένοντας στη γραμμή της ανακοίνωσης του Μαξίμου ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς το θέμα της μισθοδοσίας την κληρικών.
Φωτογαφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης