Dogma

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας για την Τεσσαρακοστή

"Σε ένα κόσμο που χόρτασε «πολιτισμό», υποκρισία και ψέμα, η Εκκλησία προσφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου: αγάπη, ειρήνη, μετάνοια, συμπόρευση, ταπείνωση, σιωπή" αναφέρει μεταξύ άλλω ο Μητροπολίτης Κηφισίας στο εγκύκλιο μήνυμά του για την Τεσσαρακοστή.

«Η Μεγάλη Σαρακοστή μας ανοίγει ένα δρόμο για άσκηση ενάντια στην καθημερινότητά μας, ενάντια στα πάθη μας. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, με ορατή την οικονομική κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο, που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις επιπτώσεις της στο πολιτικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι», κυρίως, όμως, την ηθική και πνευματική ύφεση και παρακμή θεσμών και προσώπων», σημειώνει ο Μητροπολίτης Κηφισίας στο μήνυμά του για τη Τεσσαρακοστή.

Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα που απέστειλε ο Μητροπολίτης Κηφισίας για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού
κ. Κυρίλλου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2016.
Προς
Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
«Ανέτειλε το έαρ της νηστείας και το άνθος της μετανοίας…»

Αγαπητοί μου αδελφοί,
Ήλθε και πάλι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ανοίγει από αύριο «το στάδιον των αρετών», όπως ψάλλει η φιλόστοργη Εκκλησία μας.
Έφθασε η περίοδος των επτά εβδομάδων θρησκευτικού βιώματος και βαθιάς πνευματικής ζωής, αυτοκριτικής και προσευχής. Περίοδος κατά την οποία ο πιστός πορεύεται, διαβαίνει και μεταβαίνει από την κατάσταση της κατά σάρκα ζωής στην κατάσταση της κατά πνεύμα ζωής. Η Εκκλησία μας καλεί να αντισταθούμε στην απολυτοποίηση της αδιαφορίας, να μην επιβιβαστούμε στο συρμό της ευκολίας. Μας καλεί να ξεφύγουμε από την γκρίζα καθημερινότητα, από την κόλαση της κατανάλωσης, από την αλόγιστη αλαζονεία μας, από την κατάκριση σε βάρος του άλλου, από την καθημερινή πλήξη.

Μας καλεί να ξεφύγουμε από τις όποιες κακίες μας, που ταλανίζουν και εμάς και την κοινωνία μας και τον κόσμο μας. Η Μεγάλη Σαρακοστή μας ανοίγει ένα δρόμο, το δρόμο της αγάπης, της προσευχής, της ταπείνωσης, της σιωπής, της περισυλλογής. Μας ανοίγει ένα δρόμο για άσκηση ενάντια στην καθημερινότητά μας, ενάντια στα πάθη μας. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, με ορατή την οικονομική κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο, που κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις επιπτώσεις της στο πολιτικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι», κυρίως, όμως, την ηθική και πνευματική ύφεση και παρακμή θεσμών και προσώπων, η Εκκλησία του Χριστού αντιπαραθέτει στη σχιζοφρένεια της υπερκατανάλωσης τον ασκητισμό της. Σε ένα κόσμο που χόρτασε «πολιτισμό», υποκρισία και ψέμα, η Εκκλησία προσφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου: αγάπη, ειρήνη, μετάνοια, συμπόρευση, ταπείνωση, σιωπή.

Πως χρειάζεται να ζήσουμε την περίοδο αυτή; Ακούσαμε από την Υμνολογία της σημερινής ημέρας να περιγράφεται ο τρόπος:
«και αναλαβόντες την πανοπλίαν του Σταυρού, τω εχθρώ αντιμαχησώμεθα ως τείχος άρρηκτον κατέχοντες την πίστιν και ως θώρακα την προσευχήν και περικεφαλαίαν την ελεημοσύνην, αντί μαχαίρας την νηστείαν, ήτις εκτέμνει από καρδίας πάσαν κακίαν» (ιδιόμελον τώναίνων της Κυριακής της Τυρινής).

Το πρώτο, λοιπόν, πνευματικό όπλο είναι η προσευχή.

Η προσευχή, λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, είναι ένωση ανθρώπου
και Θεού, συντήρηση του κόσμου, καταλλαγή με το Θεό, μητέρα των δακρύων, συγχώρεση των αμαρτημάτων, γέφυρα που σώζει από τους
πειρασμούς, τείχος που προστατεύει από τις θλίψεις, συντριβή των δαιμονικών επιθέσεων, πέλεκυς της απελπισίας, λύση της λύπης, απαλλαγή του θυμού, φυγή των αρετών, πρόξενος των θείων χαρισμάτων, τροφή της ψυχής, φωτισμός του νού, καθρέφτης της πνευματικής προκοπής.

Το δεύτερο, η ελεημοσύνη.

Η ελεημοσύνη, όπως μαρτυρεί η Σοφία Σειράχ (3.30) «εξιλάσσεται αμαρτίας». Ο δε ιερός Αυγουστίνος λέει ότι η μεγαλύτερη ελεημοσύνη που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγχωρούμε ολόψυχα αυτούς που μας αδίκησαν. Ας δείξουμε, λοιπόν, αγαπητοί αδελφοί, το άφθονο έλεος της καρδιάς μας. Ας ελεήσουμε με μία συγγνώμη τους οικείους μας, τους συνεργάτες μας, τους φίλους μας και κάθε άνθρωπο, ο οποίος μας έχει πικράνει. Ας ελεήσουμε και με υλικά αγαθά εκ του υστερήματός μας όσους έχουν ανάγκη και μας το ζητούν.

Το τρίτο, η νηστεία.

Η νηστεία υποτάσσει το σώμα στο πνεύμα, φωτίζει το νού, ενισχύει την προσευχή, στηρίζει την μετάνοια, συντηρεί την κατάνυξη, στερεώνει την σωφροσύνη. Είναι χαλινάρι των κακών επιθυμιών, μαχαίρι της φιλαυτίας, πέλεκυς της φιληδονίας, μητέρα της εγκρατείας, αδελφή της κατά Θεόν πτωχείας, καλλιεργήτρια της υπομονής, θεμέλιο της αρετής, φύλακας της σωτηρίας και ισχυρή μεσίτρια στον Κύριο. Δεν παρέχει, όμως, θεραπεία στην ψυχή, αν δεν την ακολουθήσει και δεν την βοηθήσει η δύναμη της αγάπης, το βάλσαμο της ευσπλαχνίας, το φάρμακο της ελεημοσύνης.

Λυχνάρι δίχως λάδι χαρακτηρίζουν οι Άγιοι Πατέρες την νηστεία που δεν συνοδεύεται από έργα αγάπης. Χωρίς, λοιπόν, κρατούμενα, χωρίς εγωισμούς, σήμερα που είναι η παραμονή της εισόδου μας στην Αγία Τεσσαρακοστή ας δώσωμε τον ασπασμό της συγγνώμης και της αγάπης προς αλλήλους, ώστε να βαδίσουμε ανάλαφρα προς το «Πάσχα Θεού το Σωτήριον». Απομένει στον καθένα μας, αδελφοί μου, να πάρουμε την μεγάλη απόφαση, να αλλάξουμε, να δώσουμε νόημα στη ζωή μας. Να αντιτάξουμε στην αλαζονεία μας την ταπείνωση, στην κατανάλωση την εγκράτεια, στην υποκρισία την γνησιότητα, στο ψέμα την αλήθεια, στην κακία την αγάπη και την προσφορά, στη μοναξιά τη χαρά, την ομορφιά και την συμπόρευση. Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μία ευκαιρία για μία πορεία προς τον Παράδεισο, τον Παράδεισο της αγάπης και της αιωνιότητας.

Ελάτε να βρούμε τον χαμένο μας παράδεισο. Ελάτε να βιώσουμε την Μεγάλη Σαρακοστή, να ζήσουμε αυτήν την πορεία προς την Ανάσταση, την μετοχή στην αιώνια ζωή. Καλή Αγία Τεσσαρακοστή, καλό καρποφόρο πνευματικό αγώνα. Καλή μετάνοια.

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης
† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος