Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας επισημαίνοντας αφ’ ενός μεν την καθοριστικής σημασίας στην ταυτότητα του Έλληνα σχέση του με την Εκκλησία και αφ’ ετέρου την ανάγκη να προσδιοριστούν οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας, τόνιεσε ότι «τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ καλό βήμα μέσα από τον διάλογο, ο οποίος να οριοθετήσει τις σχέσεις».
Ερωτηθείς δε για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, σημείωσε με νόημα ότι είναι μύθος τα όσα λέγονται περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας και μη πληρωμής φόρων από πλευράς Εκκλησίας, λέγοντας ότι «είναι ευκαιρία να το αποσαφηνίσουμε» και συμπλήρωσε «θέλουμε η αξιοποίηση να γίνει προς όφελος του λαού».
Υπερασπιζόμενος τον τρόπο που ενήργησε ο Αρχιεπίσκοπος ο κ. Γαβριήλ τόνισε «Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Ιεραρχία με κάθε λεπτομέρεια για την καταρχήν συμφωνία, όπως έκανε από το 2010 έως σήμερα για κάθε κίνησή του», ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ο «μακαριώτατος δεν θα προχωρήσει κάτι μονομερώς».
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει ένα πλέγμα προτάσεων του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου που πρέπει να συζητηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.
«Αυτό γίνεται με μια συζήτηση που ακολουθεί η οποία είναι πράγματι σε έντονο τρόπο» . Εκτίμησε πως και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις προτάσεις και άρχισαν μια συζήτηση με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο ίδιος αρχίζει ένα κύκλο επαφών με τους ιεράρχες ενώ τόνισε πως με εντολή του πρωθυπουργού συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία . Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ανέφερε, έκανε λόγο για ιστορικό γεγονός και τόνισε πως ο πρωθυπουργός έκανε αυτό το ιστορικό βήμα να ανοίξει το θέμα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ