Να λοιπόν μια νέα διάσταση στον πόλεμο στον ‘εμφύλιο’ ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που είμαστε θεατές με δορυφορική σύνδεση, προήλθε από τον Elon Musk, πασίγνωστο επιχειρηματία της διαστημικής τεχνολογίας (κλπ). Αφού η πάλαι ποτέ «Αριστερά» της Ειρήνης και της Προόδου έβαλε μάσκα στο στόμα της, αφού οι θορυβώδεις ειρηνιστές εξαφανίσθηκαν, ανέλαβε το μεγάλο Κεφάλαιο, το μέλλον του πλανήτη.
Τι προώθησε ο Musk; Mία λέξη, να μιλάει μόνη της, χωρίς ερμηνευτές, στη σελίδα του στο twitter (4.25 π.μ. 25 Οκτ): «Διαλεκτική», στα ελληνικά (είναι η πιο ακριβής γλώσσα σήμερα για τους τεχνολόγους). Ο Elon Musk με τη Διαλεκτική ζητά άμεση συνεννόηση Μπάϊντεν-Πούτιν, τους πραγματικούς εμπόλεμους όπως θεωρείται. Είχε ήδη εγείρει ενστάσεις κατά των Ουκρανών που εκμεταλλεύονται δωρεάν τους δορυφόρους του, ζητώντας χρήματα. Επιχειρηματίας είναι. Για άλλους όμως αυτό δεν ισχύει, ακριβώς γιατί δεν έχουν χαράξει όρια ανάμεσα στον πραγματισμό και την ιδεολογία που καταλήγει σε ιδεοληψία. Όλα κατά δοκούν και συμφέρον…
Ο Elon Musk φαίνεται γνωρίζει όχι απλώς Ιστορία, γεγονότα, αλλά Ιστορικό γίγνεσθαι. Η Διαλεκτική χαρακτηρίζει την ελληνική αρχαία πολιτική σκέψη, την έδωσαν στους Ρωμαίους, οι δε Βυζάντιοι (330 κ.ε.) ως Ελληνορωμαίοι πια, την είχαν στην πράξη επί αιώνες. Από τον Πλάτωνα το «Λόγος Αντίλογος Διάλογος» έφτασε στον Χέγκελ «Θέση (κοινωνική πραγματικότητα) Αντίθεση Σύνθεση». Ο Σωκράτης έφερε τη Διαλεκτική στα πλαίσια της αλήθειας που αποκαλύπτεται σταδιακά στον άτομο, συνομιλητή του. Οι Βυζάντιοι εφάρμοζαν την Ανανέωση (renovatio), ανακάθαρση. Το παλιό το έκαναν διαλεκτικά νέο, σε νέο πλαίσιο, τηρώντας την ουσία της ηθικής και του ρωμαϊκού δικαίου. Ο όρος ‘Οικονομία’, (του ρωμ.δικαίου), έκπτωση για τη σωτηρία του λαού, δηλώνει συμβιβασμό, μέση λύση στο εφικτό, όχι άρνηση των αρχών δικαίου. Προφυλάσσει τον απελπισμένο από ακραίες ενέργειες. Ο Μusk ως επιχειρηματίας όπως πριν από αυτόν ο Κίσιγκερ ως ακαδημαϊκός και πρώην πολιτικός, είναι αυτής της διαλεκτικής που οδηγεί στη συνύπαρξη, τη μεσότητα, να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς την προηγούμενη τάξη πραγμάτων, σε νέα βάση.
Τι ακριβώς λοιπόν συμβαίνει στην Ουκρανία, πίσω από τις εκρήξεις βομβών; Παίζεται η τύχη της μιας αντιδιαλεκτικής μορφής της πολιτικής ορθότητας, ακραίου δικαιωματισμού; Γιατί αγωνίζεται ο Ζελένσκι; Να βάλει κάτω από το ΝΑΤΟ απόλυτα εδάφη βάσει της διπλωματικής ορθότητας και διεθνούς νομιμότητας όπου κατοικούν πολλοί, και ρώσοι, ρωσόφωνοι, φιλορώσοι… Βρες τα με τους Ρώσους πρώτα και προχώρα. Κάπως έτσι οι πληθυσμοί αυτοί ‘λάκισαν’; (Κάπως αλλιώς ‘λάκισαν’ και οι Ουκρανικοί πληθυσμοί από τους Ρώσους). Ο Musk μάλιστα προέτρεψε να γίνει νέο δημοψήφισμα στις κατακτημένες περιοχές αν πρέπει να ενταχθούν στη Ρωσία ή όχι! Γνωρίζει Ιστορία, ότι ισχύει η αρχή των εθνοτήτων, όπως την ξέρει κι ο Κίσιγκερ που είναι και Ιστορικός. Όπως δεκαετίες τώρα να επιχειρείται να γίνει η Ουκρανία που είναι (ας πούμε συμβατικά μισή Ρωσία) να αποβάλει την παλαιά της ταυτότητα, εκβιάζοντας την Ιστορία. Η είσοδος στο ΝΑΤΟ ήταν πρόκριμα! Θέμα που δεν είναι θέσφατο, ζωής και θανάτου, ‘ζυγίζεται’ με τις ισορροπίες, την πολιτική ‘οικονομία’. Όταν η επιστήμη (ιστορική) γίνεται ιδεολογία, η πολιτική γίνεται ιδεοληψία, εκεί καταλήγει, γίνεται όργανο για υπερβολές. Τον Πούτιν, που ήδη τον μετέτρεψαν σε σάκο του μποξ, αφού τον έριξαν από τη συμφωνία του Μίνσκ, απλώς τον ανάγκασαν να εφαρμόσει την αρχή των εθνοτήτων. Να καταλάβει τη «μισή Ρωσία της Ουκρανίας». Μας συμφέρει δεν μας συμφέρει, αυτή είναι η κατάσταση.
Η «Διαλεκτική» πριν από τον Musk μπορούσε να γίνει σημαία από την Ελλάδα να προβάλει την πολιτική της παράδοση, να δηλώσει την διεθνή παρουσία της. Αυτή την παράδοση διέλυσε ο κ.Μητσοτάκης, όπως αποδεικνύεται, αντί πινακίου φακής. Μεγαλύτεροι σε ηλικία πολιτικοί μας δεν θα το έκαναν, νομίζω. Ο Musk του έδειξε ότι δεν πήγε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Με βάση τη διαλεκτική, την ελληνορωμαϊκή παράδοση, μπορούσε η Ορθόδοξη Ελλάδα να προτάξει τη φωνή της, να βοηθήσει δύο Ορθοδόξους λαούς όσο μπορεί στην καίρια στιγμή να ανανήψει ο κόσμος από τη σημερινή ανωμαλία, εκεί που την οδηγούν οι ακραίοι δικαιωματιστές (Δυτικοί, αλλά και Ρώσοι).
Ο Μusk δεν είναι στρατηλάτης, πολιτικάντης, αλλά επιχειρηματίας. (Όπως και ο Ιταλός Μπερλουσκόνι που τον ακολούθησε στις θέσεις του στο ουκρανικό!). Δεν θέλει πόλεμο, αλλά κέρδη, «Διαλεκτική» για να επιβιώσει όλοι μας. Η παρέμβασή του ήλθε εκεί που δεν το περιμέναμε οι Έλληνες, οι οποίοι έπρεπε να τραβήξουν μπροστά, να μη μηρυκάζουν πολλοί, ο καθένας, ίσως, για να εξασφαλίσει την σκιά του όνου του. Και πίσω τους ένας στρατός καλοθελητών να προκαλούν σαν ρωσόφιλους όσους μιλάνε τη φωνή της λογικής, της Ιστορίας.
Όλα αναθεωρούνται λοιπόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού στην ουσία είναι πόλεμος ιδεολογικός, πολιτισμικός, έχοντας σχέση με τον τρόπο που ερμηνεύεται η Ιστορία, αυτή που ακραίες λογικές αγνοούν ή εκβιάζουν. Ανάμεσα στον ακραίο Δικαιωματισμό (που καταργεί τη Διαλεκτική) και την ιστορική εξέλιξη που ‘αγνοούν’ μερικοί. Η άλλοι πάνε να εκμεταλλευτούν τη μετριοπαθή σχέση Ορθόδοξων Ελλήνων προς Ορθόδοξους Ρώσους. Μέχρι και νέο φιλο-ρωσικό κόμμα λέγεται…. Όμως είτε τον φίλο κάνει κανείς είτε τον εχθρό, αν πιθηκίζει και δεν έχει θέσεις από την εμπειρία της ζωής και της παράδοσης, την Ιστορία, δεν πείθει ούτε μπορεί να βοηθήσει.