Μπορεί να είναι μία μακριά ασθένεια, ένα παιδί στα ναρκωτικά, μία διαλυμένη οικογένεια. Να ζητάς από τον Θεό να σε βοηθά στο πρόβλημά σου. Να είσαι σίγουρος ότι θα σε απαλλάξει μία ημέρα από αυτό. Εν τω μεταξύ όμως θα έχεις διαβεί μία περίοδο πειρασμών και θλίψεων, στην διάρκεια της οποίας θα έχεις δακρύσει για τον κόσμο, αλλά θα έχεις αγαπήσει τον Χριστό. Να πορεύεσαι στην ζωή με τον Χριστό και για τον Χριστό. Αυτή σου η πορεία θα είναι μία ημέρα η ύψιστη χαρά σου. «Και ος ου λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, ουκ έστι μου άξιος» (Ματθ. 10:38).
Κάθε άνθρωπος έχει έναν σταυρό, έναν τουλάχιστον πόνο. Η ζωή μας είναι στην ουσία διαχείριση πόνου. Η εν Χριστώ διαχείριση του πόνου μας οδηγεί την ύπαρξή μας στον Χριστοκεντρισμό. Ο πόνος, ο κάθε σταυρός, μας οδηγεί τελικά στην παραδοχή ότι μόνο ο Θεός είναι για μας και τίποτε άλλο. Όπως ομολογούμε στην προσευχή: «εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν». Ο άνθρωπος πρέπει να μείνει ένας με έναν με τον Θεό σ’ αυτήν την ζωή και να του μιλήσει εκ βαθέων, να του πει ότι τον αγαπά. Έτσι κι αλλιώς θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο την ημέρα της κρίσεως με τον Θεό. Η σχέση μας με τον Θεό είναι προσωπική. Εγώ και ο Θεός μου. Όπως ο Δαβίδ του μιλά με λατρεία σε πρώτο πρόσωπο: «Εξομολογήσομαί σοι, Κύριε, εν όλη καρδία μου» (Ψαλμ. 9:1). Ο πόνος να οδηγεί στην αγάπη, στον θείο έρωτα. Όπως Του λέμε στην θεία λειτουργία: «Αγαπήσω Σε Κύριε ο Θεός μου. Κύριος στερέωμά μου και καταφυγή μου και ρύστης μου».
Υπάρχει και κοινός σταυρός, εθνικός σταυρός. Η Ελλάδα υποφέρει στις μέρες μας λόγω των μεγάλων «εθνικών» αμαρτιών μας. Δηλαδή, τις εκτρώσεις, τις βλασφημίες, την προσκύνηση του Σατανά με τις μάγισσες, τα σαρκικά αμαρτήματα, την αποστασία μας από τον Χριστό. Τον σταυρό αυτόν όλοι τον σηκώνουμε, δίκαιοι ή αμαρτωλοί. Η κραυγή όμως των δικαίων βοηθά στην μεταστροφή των άλλων. Είναι το αλάτι της γης. Ο ρόλος των δικαίων στις δοκιμασίες του λαού είναι μεγάλος. Η προσευχή τους είναι σαν την νηνεμία στην φουρτούνα. Μπορεί να καταλαγιάσει τον Θεό αλλά και τους ανθρώπους. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τα πράγματα σήμερα. Πώς; Αγιάζοντας τον εαυτό σου.
Από το βιβλίο: Αρχιμ. Δωροθέου, ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ. Ιερό Ησυχαστήριο «Άγιος Γεώργιος», Αύρα Καλαμπάκας 2018, σελ. 12, 27.