Οδοιπορικό στην Αρκαδία – Το Μικρό Άγιο Όρος
Γράφει: ο Βασίλης Τσιαμάκης, θεολόγος (ΕΚΠΑ)
Οι ανοιξιάτικες εικόνες και μυρωδιές, μας ταξιδεύον στη γη της Αρκαδίας. Η πασχάλια περίοδος αποτελεί για την Αρκαδία μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της, καθώς η φύση αναγεννάτε. Ο μεγάλος αριθμός Μοναστηριών στην περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα να ονομαστεί το «Άγιο Όρος της Πελοποννήσου». Η μοναστική αυτή πολιτεία είναι διάσπαρτη σε όλο των νομό με μακραίωνη παράδοση που αποτελείται από μοναστήρια που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ανδρικά η γυναικεία, χτισμένα τα περισσότερα σε ψηλά και απόμερα βράχια. Τα Μοναστήρια της Αρκαδίας, αξίζει να τα επισκεφτείς. Η Αρκαδίας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και τραβά το ενδιαφέρον των τουριστών από όλο τον κόσμο, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα με καταπράσινα τοπία, μοναδική ατμόσφαιρα, παραδοσιακούς οικισμούς και υπέροχες θάλασσες. Η ευρύτερη δε περιοχή, είναι γεμάτη στοιχεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Ενώ και η πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της προσελκύει όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Η Αρκαδία –όπως και οι περισσότεροι νομοί στης χωράς- χωρίζονται σε δύο Μητροπόλεις (στην Πελοπόννησο όλοι οι νομοί έχουν δύο Μητροπόλεις εκτός από την Κορινθία). Οι δύο επισκοπές είναι η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας με έδρα την Τρίπολη και η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως με έδρα τη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος η Ι.Μ. Μαντινείας έχει δεκατρείς (13) Ιερές Μονές και Μετόχια ενώ η Ι.Μ. Γόρτυνος έχει δεκατέσσερις (14) Ιερές Μονές, Μετόχια και τέσσερες (4) Διαλελυμέναι Ιερές Μονές.
Στο σύνολο του ο νομός Αρκαδίας διαθέτει είκοσι επτά (27) επανδρωμένες Ιερές Μονές, κατέχοντας έτσι τον μεγαλύτερο αριθμό Μοναστηριών στην Πελοπόννησο. Αλλά δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των Μοναστηριών αυτών για να λάβει το όνομα «Μικρό Άγιο Όρος» είναι επίσης η ιστορία τους, η θέση τους, η προσφορά τους στον αγώνα του Γένους κατά την Ελληνική Επανάσταση και η φιλοξενία τους. Είναι οι περίπυστες (ονομαστές) εικόνες που διαθέτουν όπως της Παναγίας της Μαλεβής, της Παναγίας Ελώνης, της Θεοτόκου Χρυσοβιτσίου όπου μπροστά της προσευχόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ι. Μονής Κερνίτσης, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ι. Μονής Μπούρα, το Γενέσιο της Θεοτόκου της Ι. Μονής Αμπελακίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ι. Μονής Βαλτεσνίκου. Είναι τα ιερά Λείψανα αγίων που κατέχουν καθώς επίσης πολλά και σπουδαία Εκκλησιαστικά Κειμήλια, Σιγγίλια, χειρόγραφα και βιβλία. Έτσι λοιπόν ο μεγάλος αριθμός των ιστορικών Μοναστηριών στη γη της Αρκαδίας είχε ως αποτέλεσμα να την ονομάσουν «Άγιο Όρος της Πελοποννήσου». Η μοναστική αυτή πολιτεία είναι διάσπαρτη σε όλο των νομό με μακραίωνη παράδοση και αποτελείται από μοναστήρια που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ανδρικά η γυναικεία, χτισμένα τα περισσότερα σε ψηλά και απόμερα βράχια, τα Μοναστήρια της Αρκαδίας, αξίζει να τα επισκεφτείτε.
Όταν βρεθείτε στην περιοχή της Μαντίνειας ή της Κυνουρίας επισκεφτείτε τις Μονές: του Αγίου Νικολάου των Βαρσών, τη Μονή Καρυάς, του Άγιου Νικόλαου Καλτεζών, τη Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, τη Μονή Λουκούς, τη Μονή Παναγίας Αρτοκώστα, τη Μονή Παναγίας Κανδύλας, τη Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Μαλεβής, τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, τη Μονή Επάνω Χρέπας, τη Μονή Παναγίας Ελεούσας Βλαχέρνας και τη Μονή Παναγίας Ελώνης.
Αν πάλι επιλέξετε τις περιοχές της Γορτυνίας ή της Μεγαλόπολης, επισκεφτείτε τις Μονές: Του Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας, τη Μονή Γεν. Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνης, τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαλτεσινίκου, τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίας Κολοκοτρώνη) τη Μονή Αγ. Παρασκευής Βάχλιας Γορτυνίας, τη Μονή Κερνίτσης, τη Μονή Αμπελακίου, τη Μονή Μπούρα Φαλαισίας, τη Μονή Κλειβωκάς Γορτυνίας και τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου.
Στη Γορτυνία ο τόπος είναι εντυπωσιακός. Το ορεινό του εδάφους της, η πλούσια φύση, τα απομονωμένα αλλά γραφικά και γεμάτο δέος Μοναστήρια της, δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν την ευλαβική και ιερή αναζήτηση και εξερεύνηση. Εξάλλου ο τουρισμός χειμώνα-καλοκαίρι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στην περιοχή της Γορτυνίας. Τοπίο ορεινό λοιπόν με άγρια φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία, θαυμαστή αρχιτεκτονική και ξακουστά Μοναστήρια. Κατεβαίνοντας από τη Γορτυνία απλώνετε μπροστά μας η πεδιάδα της Μεγαλόπολης που καλύπτεται από εκτεταμένα και πυκνά δάση δρυών όπως και καλλιέργειες. Η περιοχή της Μεγαλόπολης φημίζεται για τη μακραίωνη ιστορία της και για τα μοναδικά θρησκευτικά μνημεία της. Εν τελεί η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη αποτελούν σημαντικό πνευματικό κέντρο όλης της Πελοποννήσου. Η πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όπλο τον κόσμο. Κάθετης σημείο, κάθε βουνό, πλαγιά και δάσος, μαρτυρούν την ιστορία του Κολοκοτρώνη του Πλαπούτα και των Δεληγιανναίων. Με Μοναστήρια που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω σε βράχους και συνθέτουν μια θρησκευτική κληρονομιά αιώνων.