Η Συνἐντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» , που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.
Η ενορία της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά έχει μια παράδοση πρωτοποριακών δράσεων και σύγχρονης ποιμαντικής προσφοράς, πολλά χρόνια τώρα. Πρωτεργάτης αυτής της πορείας είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του Ναού. Έγγαμος κληρικός, εδώ και 38 χρόνια διακονεί αδιάλειπτα στην Ευαγγελίστρια. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και το πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τον τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του οποίου είναι εμπνευστής και υπεύθυνος. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για την συζήτηση που ακολουθεί.
ΚτΟ: Η ενορία παράγει ένα τεράστιο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε αναλάβει;
π. Γ.: Η ανακούφιση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διάφορες ανάγκες, κάθε μορφής, ήταν και είναι η καθημερινή μας αγωνία. Και αυτό επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, χάρη στην αξιοθαύμαστη συμμετοχή των εθελοντών της Ενορίας και την οικονομική ενίσχυση χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Συνεχίζονται καθημερινά τα συσσίτια, που πρώτη ξεκίνησε στον Πειραιά η Ενορία μας, το 1980. Η ομάδα αγάπης για τους ασθενείς και ηλικιωμένους, η ομάδα συμπαραστάσεως κρατουμένων, η λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου, η καθημερινή συλλογή και διανομή ρουχισμού, μικρών επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών είναι μερικές από τις ποιμαντικές δράσεις, παράλληλα με τις νεανικές δραστηριότητες.
Στο Πνευματικό μας Κέντρο λειτουργεί Γραμματεία, από το πρωί έως το βράδυ, που συντονίζει και παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη όλων των ενοριακών δραστηριοτήτων και, παράλληλα, η Γραμματέας επέχει και θέση Κοινωνικού Λειτουργού.
ΚτΟ:Τα τελευταία χρόνια παρεμβαίνετε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, με ξεχωριστές εκδηλώσεις του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». Τι είναι ακριβώς αυτό το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει;
π. Γ: Είναι μία ακόμη ποιμαντική δραστηριότητα, που έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των καιρών και τις αγωνίες των αδελφών μας. Το πρόγραμμα, περικλείει ουσιαστικά όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Ενορία μας, κατά την διάρκεια του ιεραποστολικού έτους. Οι βασικές καινοτομίες του είναι το εύρος και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και η χρήση του διαδικτύου.
Το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», ξεκίνησε το 2012 ως απάντηση, αλλά και ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση που μάστιζε τον τόπο μας. Μια κρίση που είχε οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απομόνωση, στην μοναχική πορεία, πολλές φορές ακόμη και στην απελπισία!
Η σκέψη μας, αρχικά, ήταν να υπάρχει κάθε ημέρα κάποια δραστηριότητα, που να κάνει τους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους και μέσα στον ζεστό χώρο της Ενορίας, να βρεθούν με άλλους συνανθρώπους τους και να παρακολουθήσουν κάτι που θα τους ενδιαφέρει, θα τους αναπαύσει και θα τους ψυχαγωγήσει και όλα αυτά εντελώς δωρεάν.
Οι δραστηριότητες ποικίλες, περιελάμβαναν λατρευτικές και πνευματικές ευκαιρίες, ομιλίες, αφιερώματα, συζητήσεις, προβολή ταινιών, μουσικοχορευτικές βραδιές, θεατρικά δρώμενα, μαθήματα μαγειρικής, πηλού, ντεκουπάζ, μακραμέ και πολλά ακόμη.
Συν τω χρόνω, αυτές οι εκδηλώσεις εμπλουτίστηκαν και αυξήθηκαν σε αριθμό, ενώ όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν με τη συμμετοχή τους πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, κληρικοί, επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πλήθος άλλων. Η Ενορίας μας, 11 χρόνια τώρα, έγινε ένα εργοτάξιο εθελοντισμού και προσφοράς στον συνάνθρωπο!
Ακόμη και τα δύο δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με διαδικτυακή τηλεοπτική μετάδοση.
Μία ακόμη καινοτομία του προγράμματος, από το 2015, είναι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση και έχουν καταξιωθεί σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας μας. Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 38 Σεμινάρια με ποικίλο περιεχόμενο, ιστορικό, εκκλησιαστικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό, κλπ.
Όλες οι εκδηλώσεις του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», όπως και οι συναντήσεις των Σεμιναρίων, μεταδίδονται από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube (ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ) και φυσικά, είναι ανοιχτά σε όλους.
ΚτΟ: Ποιες είναι οι ανάγκες σήμερα, εδώ στην Ευαγγελίστρια του Πειραιά, αναφορικά με το φιλανθρωπικό σας έργο; Ποια είδη έχετε περισσότερο ανάγκη και με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να συνεισφέρει σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια;
π. Γ: Όπως γίνεται αντιληπτό, η στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη αποτελεί βασική μέριμνα για την φιλανθρωπική αποστολή της Ενορίας μας. Το καθημερινό συσσίτιο που δίνει ζεστό φαγητό, καθημερινά, σε τουλάχιστον 120 συνανθρώπους μας, είναι μία κομβική δράση που απαιτεί ανθρώπους και πόρους για να μπορεί να υλοποιείται. Ακόμη, εκτός από το μαγειρεμένο φαγητό, ενισχύουμε με τρόφιμα 30 ακόμη οικογένειες.
Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε, είναι η προσευχή όλων! Οι λύσεις που δίνονται, οι άνθρωποι που βοηθούν ποικιλότροπα, τα χρήματα που προσφέρονται, αποτελούν δώρα της χάριτος του Θεού και της σκέπης της Παναγίας μας. Το ζούμε καθημερινά και είναι ένα διαρκές θαύμα!
Από εκεί και ύστερα, αυτό που συνήθως λέμε σε όσους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν, είναι ότι μπορούν να αναλάβουν ένα ημερήσιο γεύμα, είτε προσφέροντας τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή του, είτε τα χρήματα που κοστίζει η αγορά των υλικών.
Επίσης, καθημερινά, 9 με 11 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συλλέγουμε και διανέμουμε ρουχισμό και άλλα οικιακά είδη, ώστε να καλυφθούν ανάγκες απόρων, αστέγων και άλλων συνανθρώπων μας που τα χρειάζονται.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο καθένας μας να δείξει την αγάπη και την φροντίδα του προς τον αδερφό του, ενισχύοντας οικονομικά, όσο και όπως μπορεί, τα έργα φιλανθρωπίας του Ναού μας, απευθυνόμενος στην Γραμματεία του Πνευματικού μας Κέντρου, καθημερινά 9 π.μ. – 8 μ.μ. και στο τηλέφωνο 210 4125619.
ΚτΟ: Στην εποχή της παγκόσμιας πληροφόρησης και της ραγδαίας ανάπτυξης των Επιστημών, χρησιμοποιείτε ως ενορία το διαδίκτυο, κυρίως στην προσπάθεια προσέγγισης των νέων; Ποια η σχέση σας με αυτό;
π. Γ: Η Εκκλησία, από την στιγμή της ίδρυσής της, αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα μέσα, κάθε εποχής, για την διάδοση του Ευαγγελίου και την καλύτερη διαποίμανση των πιστών.
Στην εποχή μας, αυτό ισχύει για το διαδίκτυο γενικά και για τα social media ειδικότερα, που τα αξιοποιούμε, εφόσον αποτελούν τους δημοφιλείς διαύλους επικοινωνίας.
Όπως προείπαμε, όλες οι εκδηλώσεις, όπως επίσης και οι αγρυπνίες που τελούμε στο Ναό μας, μεταδίδονται απευθείας διαδικτυακά μέσω του YouTube. Υπάρχει επίσης η ιστοσελίδα του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», όπου υπάρχουν αναρτημένες οι διαδικτυακές μεταδόσεις όλων των εκδηλώσεων, όπως και εκτενείς παρουσιάσεις για καθεμία από αυτές. Διατηρούμε ακόμη, σελίδες στο facebook με χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθούν και να ενημερώνονται καθημερινά.
ΚτΟ: Xρόνια τώρα, διακονείτε ως προϊστάμενος σε έναν εμβληματικό Ναό του Πειραιά, που αποτελεί αρχιτεκτονικό και ναοδομικό κόσμημα. Ποια είναι η ιστορία του ;
π. Γ: Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο γνωστούς ναούς του Πειραιά και ένα χαρακτηριστικό ορόσημο της πόλης.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο λόγος της οικοδόμησής του αφορούσε την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πολλών πιστών που δεν μπορούσαν να κάνουν το προσκυνηματικό ταξίδι στην Παναγία της Τήνου. Έτσι, ο Ναός αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ονομάστηκε Ευαγγελίστρια, όπως και ο αντίστοιχος της Τήνου. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1892 και ολοκληρώθηκε 6 χρόνια αργότερα, αποτελώντας έναν νεοκλασικό Ναό, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής.
Ορόσημο για την ιστορία του Ναού, αποτέλεσε το μεγάλο θαύμα της Παναγιοφάνειας, όπως ονομάζεται, που συντελέστηκε το 1929. Η Ενορία πανηγύριζε την εορτή του Ευαγγελισμού και το βράδυ της 24ης προς 25η Μαρτίου, κατά την διάρκεια της αγρυπνίας που τελείτο στον κατάμεστο Ναό, εμφανίσθηκε η Παναγία, δύο φορές μάλιστα, γεγονός που έγινε αντιληπτό από το σύνολο των εκατοντάδων πιστών που ήταν παρόντες! Το θαυμαστό αυτό γεγονός, καταγράφθηκε με λεπτομέρειες στον Ημερήσιο Τύπο της εποχής, κι έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη.
Σήμερα η Ευαγγελίστρια βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του Πειραιά σε κομβικό σημείο, στη Λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη.
Έχει μία έντονη λατρευτική ζωή με καθημερινές ακολουθίες, δύο αγρυπνίες την εβδομάδα, η μία πάντα κάθε Σάββατο, δύο θείες Λειτουργίες κάθε Κυριακή και πολλαπλές ακολουθίες τις μεγάλες ημέρες του εκκλησιαστικού εορτολογίου, που δίνουν λύσεις σε όλους για να μπορούν να συμμετέχουν.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια ανακαίνισης του Ναού, που σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί.