Dogma

Πολιτικό ενδιαφέρον για τη διαδοχή του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο η μεγάλη μάχη δίνεται να εκλεγεί στο τριπρόσωπο ένας εκ των Αρχιερέων που στηρίζει ο κ.Χρυσόστομος. Ο Πάφου Γεώργιος είναι μία λύση, αλλά σε δημοσκοπήσεις που γίνονται δεν φαίνεται να έχει απήχηση στους πιστούς.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας, που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πανελλαδικά.

Aλλάζουν δραματικά τα δεδομένα για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή, οι υποψήφιοι τηρούν στάση αναμονής, σεβόμενοι την κακή κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου κ.Χρυσοστόμου. Όμως  και αυτή η διαδοχή αποκτά έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά ,ενώ φαίνεται να απασχολεί έντονα Φανάρι και Μόσχα, Αθήνα και Ουάσιγκτον. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ελλάδα και η Αμερική δεν θέλουν Ρωσόφιλο Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο το σύστημα εκλογών που στηρίζεται στο σύνολο των ψηφοφόρων για τη συγκρότηση του τριπρόσωπου αφήνει πολλά περιθώρια παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη», το σχίσμα στη Σύνοδο λόγω της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας παραμένει, αλλά λόγω της ρωσικής εισβολής οι τόνοι έχουν πέσει. Οι δύο υποψήφιοι Ταμασού Ησαΐας και Λεμεσού Αθανάσιος έχουν επισκεφτεί το Φανάρι και οι συναντήσεις που έγιναν ήταν σε καλό κλίμα. Aντίθετα, ο Μόρφου Νεόφυτος και Κύκκου Νικηφόρος, παρά την ρωσική εισβολή, επιμένουν στις φιλορωσικές θέσεις. Από το άλλοτε ισχυρό μπλοκ ξεχωρίσει η περίπτωση του Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος έσπευσε στα Ουκρανοπολωνικά σύνορα, προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες. Δεν ανήκει στην ομάδα των σκληροπυρηνικών και θα μπορούσε να ενώσει την Εκκλησία.

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο η μεγάλη μάχη δίνεται να εκλεγεί στο τριπρόσωπο ένας εκ των Αρχιερέων που στηρίζει ο κ.Χρυσόστομος. Ο Πάφου Γεώργιος είναι μία λύση, αλλά σε δημοσκοπήσεις που γίνονται δεν φαίνεται να έχει απήχηση στους πιστούς.

Μια καλή λύση θα ήταν ο 54χρονος μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος ή ο Κωνσταντίας Βασίλειος, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι υποστηρικτές του Χρυσόστομου στοιχηθούν πίσω από ένα πρόσωπο ή ο καθένας ακολουθήσει τον δρόμο του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «προεκλογικός αγώνας» προς το παρόν έχει περιοριστεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με ομιλίες , κηρύγματα ή και παρεμβάσεις για σύγχρονα προβλήματα.

Και οι μητροπολίτες, όπως και πολιτικοί, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την αποχή ή οποία αναμένεται να είναι μεγάλη, και για τον λόγο αυτό έχουν αρχίσει επαφές με τα κόμματα.   Παράλληλα, γίνονται διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου για να εξασφαλιστούν οι ψήφοι που απαιτούνται όταν οι τρεις επικρατέστεροι ιεράρχες θα αναμετρηθούν για να επιλεγεί ο ένας που θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Πηγές τόσο εντός της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, όσο και στην Αθήνα, ανέφεραν στον «Π» ότι οι ΗΠΑ επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τη διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος ελεγχόμενος από τη Μόσχα. Προς αυτήν την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται και παράγοντες της Ελλάδας που ασκούν επιρροή στην Κύπρο. Από την άλλη, η Μόσχα έχει χάσει τις προσβάσεις της στην εκκλησία της Κύπρου, με την αντικατάσταση του Πρέσβη Σ. Οσάτσι, αλλά και την απομάκρυνση του μητροπολίτη πρώην Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει είναι ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας, στενός φίλος του Πούτιν και πρώην πράκτορας της KGB, Σεργκέι Στεπάσιν, που ηγείται της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, και είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο. Ωστόσο, βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ και δεν του επιτρέπεται η μετακίνηση προς την Κύπρο.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου Κύπρου

Την ώρα που οι μνηστήρες  στην Κύπρο σχεδιάζουν τις κινήσεις διαδοχής ο Αρχιεπίσκοπος κ.Χρυσόστομος δίνει τη δική του μάχη με τον καρκίνο, εδώ και τέσσερα χρόνια. Τις  τελευταίες μέρες η κατάστασή του επιδεινώθηκε, με τον ίδιο να δέχεται την ιατρική φροντίδα, καθηλωμένος στο κρεβάτι στην Αρχιεπισκοπή.

Σύμφωνα με το cyprustimes.com, «η κατάσταση υγείας του είναι βεβαρημένη, καθώς, ως γνωστόν, πάσχει από καρκίνο του παχέως εντέρου. Είναι σε θέση να επικοινωνεί με το περιβάλλον, να ασκεί τα καθήκοντά του και να χειρίζεται τα της καθημερινότητάς του. Υπάρχουν νοσηλευτές επί 24ωρου βάσεως, οι επιλογές δεν είναι πολλές αλλά του δίνουμε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», ανέφερε  ο προσωπικός του γιατρός κ.Ιωσήφ Κάσιος. Όπως δήλωσε, πράγματι υπήρξε μια επιδείνωση, ωστόσο εν συνεχεία σημειώθηκε ανάκαμψη.«Παρακολουθείται επί καθημερινής βάσεως, αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση της υγείας του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τον επισκέπτεται προσωπικά δύο με τρεις φορές την μέρα. Ενώ, όπως διευκρίνισε, «δεν πρόκειται να μεταφερθεί πουθενά. Έχει αποφασιστεί ότι όλη η αγωγή θα γίνει στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο», συμπλήρωσε.