Dogma

Το παρασκήνιο της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Έτσι, όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, στις προτιμήσεις των πολιτών προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ακολουθούν οι Ταμασού Ησαΐας, Πάφου Γεώργιος, Μόρφου Νεόφυτος και Κωνσταντίας Βασίλειος.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.

Έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά αποκτά το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Πέραν του έντονου παρασκηνίου και την εμπλοκή των κομμάτων, μία δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από τις 24-31 Μαρτίου από  το IMR (Σύμβουλος επιχειρήσεων), για λογαριασμό του «ΡΕΠΟΡΤΕΡ», μάς δείχνει τις προθέσεις των πιστών, οι οποίοι έχουν και δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Εκκλησίας.

Είναι η πρώτη προσπάθεια να αποτυπωθεί η άποψη των πολιτών για τους υποψηφίους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τον Θρόνο.

Έτσι, όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, στις προτιμήσεις των πολιτών προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ακολουθούν οι Ταμασού Ησαΐας, Πάφου Γεώργιος, Μόρφου Νεόφυτος και Κωνσταντίας Βασίλειος.

Οι δύο πρώτοι, όπως και ο Μόρφου, έχουν ταχθεί κατά της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά όλα αυτά πριν την ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση,  προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος είχε διεκδικήσει τη θέση του Αρχιεπισκόπου και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με 28%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με 18%. Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, που στηρίζει τις επιλογές του Χρυσόστομου, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 8%, ενώ  ακολουθεί ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με 6%. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 4%, ο οποίος και αυτός στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο και για πολλούς είναι το αουτσάιντερ. Όλα δείχνουν ότι η αποχή θα είναι μεγάλη, αφού το 35% των πιστών δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Για την Ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι τις  προηγούμενες εκλογές στην Κύπρο είχε κερδίσει ο Πάφου Χρυσόστομος, που είχε το 10% του εκλογικού, ξεπερνώντας σε ψήφους  τα δύο φαβορί (Κύκκου Νικηφόρο και Λεμεσού Αθανάσιο).

Σύμφωνα με τη  δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον «REPORTER», η μεγάλη δύναμη του Λεμεσού Αθανάσιου προέρχεται από τη γενέτειρα του και την πόλη την οποία ποιμαίνει, τη Λεμεσό, αφού το 53% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό απάντησε πως θα ψηφίσει τον μητροπολίτη Αθανάσιο, ο οποίος  διαθέτει σημαντικά ερείσματα και σε άλλες επαρχίες, αφού το 19% των ερωτηθέντων εκ Λευκωσίας, το 25% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα και το 22% των ερωτηθέντων από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον μητροπολίτη Λεμεσού.

Την ίδια ώρα, το 27% των ερωτηθέντων από τη Λευκωσία, το 17% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα, το 7% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό και μόλις το 4% από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον Ταμασού Ησαΐα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η έρευνα έγινε μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο Λεμεσού έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της Μόσχας και είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον κ.Χρυσόστομο, ο οποίος έχει ζητήσει από όλους να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 24 και 31 Μαρτίου του 2022. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα και η επιλογή του έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1% και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του δείγματος, το 50% ήταν γυναίκες και το 50% άντρες. Το 12% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65. Το 39% προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από τη Λεμεσό, το 16% από τη Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου.