Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Ο πόλεμος δεν είναι μέθοδος επίλυσης συσσωρευμένων πολιτικών προβλημάτων
«Γνωρίζουμε ότι και στην Αμερική και στην Ουκρανία και στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι μια ορθή εν προκειμένω λύση», σημείωσε ερωτηθείς για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ενώ εξήγσε διεξοδικά του λόγους για τους οποίους δε θεωρεί τον πόλεμο ενδεδειγμένη λύση «επίλυσης συσσωρευμένων πολιτικών προβλημάτων»
Συγχρόνως, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια εξέλιξη για την οποία «μιλούν οι Αμερικάνοι», υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικοί και όλοι εμείς πρέπει να πράξουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς, ώστε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων».
Διαβάσετε αναλυτικά όλα όσα υποστήριξε στο πλαίσιο της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος», που προβάλλεται στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24» τα Σαββατοκύριακα, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Αι. Γκρατσιόβα: Χαίρετε! Είναι η εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24». Κάθε Σαββατοκύριακο συζητάμε επίκαιρα θέματα με τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Χαίρετε, Σεβασμιώτατε!
Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Χαίρετε, Αικατερίνη! Χαίρετε αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!
Αι. Γκρατσιόβα: Κεντρικό θέμα των τελευταίων αρκετών εβδομάδων είναι οι φήμες για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα στο να φθάσει κάποια στιγμή η ισοτιμία του δολαρίου τα 79 ρούβλια. Ακόμη και αν δεν υπάρχει ο πραγματικός πόλεμος, επί του οποίου κερδοσκοπεί η Δύση, δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων. Προσωπικά με ανησυχούν τα εξής στατιστικά στοιχεία: το 1990 στην Ευρώπη στάθμευαν 30 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, το 2014 42 χιλιάδες και σήμερα ήδη 75 χιλιάδες.
Ακόμη και εκείνοι, που δεν ενδιαφέρονται για αυτούς τους αριθμούς, πάντοτε αισθάνονται μόνοι τους κάθε επόμενη όξυνση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσεως. Οι απλοί πολίτες στις διεθνείς πτήσεις λένε ότι αρχίζουν να τους ταλαιπωρούν με ελέγχους (λ.χ. όσοι καταφθάνουν στο Λονδίνο), ακόμη δυσκολότερο γίνεται να λάβει κανείς θεωρήσεις εισόδου, μερικοί παραγωγοί προϊόντων άνευ λόγου αρνούνται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία κλπ. Σε αυτή την ατμόσφαιρα φυσικό είναι να διχάζεται η κοινωνία: για κάποιους είναι σημαντικότερο να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπως συνέβαινε πριν το 2014, για άλλους να αντιμετωπίζουν πιο σφαιρικά τα προβλήματα. Παραθέτω: «Κανείς δεν απορεί γιατί τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας, ενώ τα αμερικανικά σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τη βάση τους». Εσείς προσωπικά Σεβασμιώτατε απορείτε γι’ αυτό; Και ποια είναι η πρόβλεψή Σας για την εξέλιξη των πραγμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα;
Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: Εγώ και ως κληρικός και ως πολίτης προβληματίζομαι πολύ και ανησυχώ για τα τεκταινόμενα γύρω μας και για εκείνα τα λεγόμενα, που τυχαίνει να ακούσω από διάφορες πλευρές. Από τη μία, ακούμε από την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Επίσης, ακούμε από τα χείλη Ουκρανών πολιτικών πληροφορίες ότι δεν βλέπουν απειλή επιθέσεως από τη Ρωσία. Όμως η Αμερική επιμόνως εξακολουθεί να υπαγορεύει στους δυτικούς εταίρους της ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για επίθεση και επομένως πρέπει να εκκενωθούν οι Πρεσβείες στην Ουκρανία από το προσωπικό και να υπάρξει προετοιμασία για έναν μεγάλης κλίμακος πόλεμο. Όλα αυτά δεν μπορούν να μην αναστατώνουν και να μην ανησυχούν.
Επίσης γνωρίζουμε ότι και στην Αμερική και στην Ουκρανία και στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι μια ορθή εν προκειμένω λύση. Στην Αμερική ενδιαφέρεται ειδικότερα γι’ αυτόν το λόμπι τον όπλων. Στην Ουκρανία, για την έναρξη γενικευμένων πολεμικών ενεργειών ενδιαφέρονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχασαν την εξουσία και μέσω αυτών θα ήθελαν να την ανακτήσουν. Και στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι η χώρα μας ουδέποτε έχασε σε κάποιον πόλεμο, επομένως όσοι μας έρχονται με μάχαιρα «ἐν μαχαίρᾳ ἀποθανοῦνται».
Ας θυμηθούμε κατά πρώτον με ποιο τίμημα η Ρωσία νικούσε στους πολέμους. Αυτό το τίμημα ήταν εκατομμύρια ζωές. Δεύτερον, ας θυμηθούμε ότι ο κάθε πόλεμος φέρνει αναρίθμητες συμφορές στους ανθρώπους. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι η έκβαση του πολέμου δεν είναι προβλέψιμη. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Ρωσία νίκησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ας ενθυμηθούμε με πόσο ενθουσιασμό η Ρωσία εισήλθε σε αυτόν, με πόσα πατριωτικά αισθήματα συνοδευόταν η ένταξη της Ρωσίας στον πόλεμο εκείνο. Θα μπορούσε κανείς να προβλέψει τότε ότι σε τρία χρόνια θα καταρρεύσει η Ρωσία; Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν είναι μέθοδος επίλυσης συσσωρευμένων πολιτικών προβλημάτων. Επομένως, οι πολιτικοί και όλοι εμείς πρέπει να πράξουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς, ώστε να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, για την οποία ομιλούν σήμερα οι Αμερικανοί.