Με το γενικό σύνθημα «Στης Ιωνίας τα ακρογιάλια» πραγματοποιήθηκε από την 1η-8η Ιουλίου 2022 η Α Κατασκηνωτική Περίοδος Κοριτσιών στην Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαρούμενη και ενθουσιαστική, την οποία ενίσχυε ο πανέμορφος περιβάλλων χώρος, 110 κορίτσια Δημοτικού «συνάντησαν» αγιασμένες μορφές μικρασιατικής καταγωγής, και γνώρισαν σελίδες πόνου και αίματος από τις σκοτεινές μέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τα ονόματα των ομάδων «Μαργαριτάρια Σμύρνης», «Κογχύλια Εφέσου», «Αραξοβόλι Μουδανίων», «Γλαροπούλια Αιδινίου», «Καραβάκι από την Πέργαμο», «Άνεμοι Ιωνίας», «Φάρος Αλικαρνασσού», «Λιμανάκι Μοσχονησίων, «Άγκυρα στο Αϊβαλί», παρέπεμπαν όμορφα στις περιώνυμες πόλεις της Ανατολής και συνέθεταν έναν όμορφο καμβά ιστορικής μνήμης.
Οι κατασκηνώτριες, υπό την καθοδήγηση των ομαδαρχισσών τους, είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τα ταλέντα τους στον τομέα των κατασκευών, της ζαχαροπλαστικής, της κομμωτικής, της χειροτεχνίας, να διασκεδάσουν με το «παιχνίδι του Δάσους», «την Οδύσσεια στο Ποσείδι», τα «watergames». Επίσης, είχαν τη δυνατότητα στα πρωινά παιχνίδια να κάνουν επανάληψη των γνώσεων τους στην ορθογραφία, στο λεξιλόγιο, να ανακαλέσουν τι σημαίνει πολυσημία, συνώνυμα και αντώνυμα και να αποδείξουν έτσι πόσο καλές μαθήτριες είναι.
Η Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 υπήρξε ημέρα ιδιαίτερης σημασίας καθώς τις μικρές κατασκηνώτριες επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, για να τις ευλογήσει.
Ο Μητροπολίτης, αφού τέλεσε τον αγιασμό, στη συνέχεια πέρασε από όλες τις ομάδες και έγινε αποδέκτης του σεβασμού και της αυθόρμητης αγάπης των παιδιών. Επιθεώρησε τα όμορφα – και συμβολικά – διακοσμημένα δωμάτια και με χαρά έλαβε τα δώρα των μικρών κατασκηνωτριών.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για πρώτη φορά φέτος τα δυο Φεστιβάλ, Τραγουδιού και Παραδοσιακού χορού, που διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο της Κατασκήνωσης, μεταδόθηκαν ζωντανά, για να δώσουν τη δυνατότητα στους γονείς των παιδιών όχι μόνον να τα παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
Στον υπαίθριο Ναό της Κατασκήνωσης τελέστηκε δύο φορές η Θεία Λειτουργία από τον π. Παρασκευά Αδάμ και τον π. Κωνσταντίνο Χατζηαγγελίδη, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε στο Μυστήριο της ιεράς Εξομολόγησης τα μικρά κορίτσια.
Στη γενική χαρά των παιδιών συνέτειναν τα γευστικά και πεντανόστιμα φαγητά, τα οποία η θυσιαστική αγάπη των εθελοντριών μαγειρισσών προσέφερε με καταπληκτική φροντίδα και έμπνευση.
Το ομαδαρχείο συγκρότησαν οι:
1. Χριστίνα Κεναμέα, Φιλόλογος και Μουσικός
2. Αναστασία Καγγελίδου, Μαθηματικός
3. Ηλιάνα Ξανθοπούλου, Φιλόλογος και Μουσικός
4. Σοφία Μπάλτα, Θεολόγος
5. Ναταλία Αποστολάκη, Φιλόλογος και Δασκάλα
6. Σαββούλα Φιρινίδου, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής
7. Μαρία Ευθυμιάδου, Οικονομολόγος
8. Ελένη Καρανίκα, Γενική Γιατρός
9. Μαρία Γέρμανλη, υποψήφια φοιτήτρια
Υπεύθυνη διαχείρισης ήταν η Αγάπη Θαμνίδου, Φιλόλογος
Τη γενική ευθύνη του παιδαγωγικού προγράμματος της Πρώτης Κατασκηνωτικής Περιόδου είχε η κ. Μαρία Χαραλαμπίδου, Φιλόλογος.