Dogma

Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Η τελετή έκλεισε με τον χαιρετισμό του Διευθυντού της Σχολής, Μουσικολογιωτάτου κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο για την πολύτροπη πατρική στήριξή του στο έργο της Σχολής.

Με την ευλογητική παρουσία και τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, τελέστηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024, ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του σπουδαστικού έτους 2024-2025.

Στην τέλεση του αγιασμού παρέστησαν ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης των Θεολόγων Κρήτης κ. Γεώργιος Στριλιγγάς, ο Πρόεδρος της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, ο Γραμματέας του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Γεράκης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της ΙΑΚ Παν. Αρχιμ. Χρυσόστομος Νικάκης, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αντώνιος Πλαΐτης, τα Ελλογιμώτατα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, οι Καθηγητές, Δάσκαλοι και το Προσωπικό της Σχολής και πολλοί σπουδαστές και φίλοι της Σχολής.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, στην προσφώνησή του προς τους παρισταμένους, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε στην πολυετή προσφορά της Σχολής, εξέφρασε τον έπαινο και την ευχαριστία του προς την Διοικούσα Επιτροπή, τον Διευθυντή, τους Καθηγητές και το Προσωπικό της Σχολής, που διακονώντας ταπεινά και αθόρυβα, όπως είπε, προσφέρουν ευλογημένους καρπούς στην Εκκλησία, ιεροψάλτες κατηρτισμένους στη πολύτιμη πατρώα μουσική παράδοσή μας, που θα στελεχώσουν τα ιερά αναλόγια των Ενοριών μας, για να υμνείτε ο Θεός και για να συνεχίζεται όμορφα η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Επεσήμανε πως έργο της Σχολής, είναι όχι μόνο η απόκτηση μουσικών γνώσεων αλλά και η καλλιέργεια του «συμψάλειν», η καλλιέργεια της ενότητας και της αγάπης, δηλαδή του αληθούς εκκλησιαστικού ήθους. Μίλησε στους σπουδαστές για την μεγάλη αξία της Ψαλτικής Τέχνης, και τους προέτρεψε να την σπουδάσουν με επιμέλεια και συνέπεια.

Στη συνέχεια, αντιφώνησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, Ελλογιμώτατος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Πρόεδρος της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογητική παρουσία του και απευθυνόμενος προς τους σπουδαστές, τους κάλεσε να έχουν ως πρότυπο στην πορεία τους, τους μεγάλους μελωδούς και υμνωδούς της Εκκλησίας, οι οποίοι πάντοτε συνέδεαν την τέχνη τους με το φρόνημα και τη ζωή της Εκκλησίας.

Η τελετή έκλεισε με τον χαιρετισμό του Διευθυντού της Σχολής, Μουσικολογιωτάτου κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο για την πολύτροπη πατρική στήριξή του στο έργο της Σχολής. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Διοικούσα Επιτροπή, τους Καθηγητές και το Προσωπικό της Σχολής και διαβεβαίωσε τους σπουδαστές, πως η Σχολή θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε φιλότιμη προσπάθειά τους, με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον, για να ξεπερνούν τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν, προκειμένου να μην σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξη και στην πρόοδό τους. Τέλος ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά.