Dogma

Αιτωλίας Δαμασκηνός: Εκκλησιαστική ζωή και ορθόδοξη λατρεία ταυτίζονται – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Δαμασκηνός στην "Κιβωτό της Ορθοδοξίας"

«Ζώντας την ορθόδοξη λατρεία, διδασκόμαστε τις βασικές αλήθειες της πίστης, αλλά, συγχρόνως, μαθαίνουμε να ζούμε με τον Θεό και τους αγίους. Η Εκκλησιαστική ζωή και η ορθόδοξη λατρεία δεν αποτελούν κάτι το ξεχωριστό. Ταυτίζονται απόλυτα. Όταν λοιπόν συζητάμε για τη συμμετοχή των νέων στη θεία λατρεία, συζητάμε για τη γενικότερη σχέση τους με την Εκκλησία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας».

Ο κ. Δαμασκηνός, σε Συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ.τ.Ο.», αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ¨Γεροντισμού¨ που ταλανίζει τον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς και στην ¨εκκοσμίκευση¨, τονίζοντας την έλλειψη πνευματικών προτύπων και προσωπικοτήτων «που με καθημερινό αγώνα μορφώνουν την παρουσία του Χριστού στη ζωή τους», ενώ αναφερόμενος στους νέους σημείωσε ότι αποτελούν «το αύριο του τόπου μας».

 

 

 

 

 

Η εκκοσμίκευση έχει ως αιτία, κυρίως, την αποκοπή από τις πηγές της Ορθόδοξης πίστης, με πρώτη την Αγία Γραφή και δεύτερη, όχι μικρότερης σημασίας, την Ιερά Παράδοση, δηλαδή, την πίστη και το ήθος των Αγίων, όπως κατοχυρώθηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους και τα συγγράμματα των  Πατέρων της Εκκλησίας. Εκείνο όμως που ιδιαιτέρως απομακρύνει την Εκκλησία από τον σκοπό και την αποστολή της είναι η έλλειψη πνευματικών προτύπων, δηλαδή προσωπικοτήτων που με καθημερινό αγώνα μορφώνουν την παρουσία του Χριστού στη ζωή τους, ανθρώπων ανιδιοτελούς και θυσιαστικής αγάπης, ανθρώπων αγίων.  Η εκκοσμίκευση εμφανίζεται όταν κυριαρχεί στην Εκκλησία ένα αίσθημα κατωτερότητας και μία ηττοπάθεια, σύμφωνα με την οποία, η Εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα τής σύγχρονης κοινωνίας για να επιβιώσει. Τα όπλα κατά του μεγάλου αυτού πειρασμού, βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής. Η σχέση με τον Θεό γεμίζει την ψυχή με αυτοπεποίθηση νίκης κατά των δυνάμεων του κόσμου τούτου, αλλά και με φρόνημα αγάπης προς τον σύγχρονο άνθρωπο. Η Εκκλησία παραμένει διαρκώς κοντά στα σύγχρονα προβλήματα, εκφράζει άποψη και συχνά συνεργάζεται με άλλους κοινωνικούς χώρους για την επίλυσή τους.  Αυτό όμως πρέπει να συμβαίνει χωρίς καμμία αβαρία και κανέναν συμβιβασμό ως προς το περιεχόμενο και τον σκοπό της ορθόδοξης διδασκαλίας. Χωρίς την πιστότητα στη παράδοσή της, η Εκκλησία θα άγεται και θα σύρεται σε κοσμικές πρακτικές και επιδιώξεις. Τότε η εκκοσμίκευση ριζώνει στη ζωή της Εκκλησίας, επιφέροντας πολλές και επώδυνες παρενέργειες.

 

 

 

 

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας