Ο παλαιός μεταβυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής, είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινη στέγη και σύμφωνα με γραπτή επιγραφή που βρίσκεται σε εξωτερική τοιχογραφία πάνω από τη νότια είσοδο αποπερατώθηκε το 1834, πιθανόν σε θέση προγενέστερου ναού. Στο εσωτερικό του σώζονται ίχνη τοιχογραφικού διακόσμου, ενώ χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του κτήτορά του Τριανταφύλλου Χατζηδημητρίου με παραδοσιακά ρούχα στο νότιο μέρος. Το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο με τον φυτικό διάκοσμο, ο παλαιός άμβωνας, αλλά και οι εικόνες που συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν είναι έργα της Κουλακιώτικης Σχολής και φέρουν ημερομηνίες από τις αρχές του 1800.
Κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος και της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενδεδυμένοι με τις Παραδοσιακές τους φορεσιές, τα Αθλητικά Σωμάτια της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι και προσήλθαν με χαρά και ικανοποίηση την σημερινή αυτή ημέρα, για να λάβουν μέρος προσευχιτικός στα τελούμενα και να θαυμάσουν τον ξεχωριστό αυτόν Ιερό Ναό, ο οποίος και αποτελεί ένα «πολιτιστικό μνημείο», που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής του Κολχικού.
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής ημέρας, εκφράζοντας την βαθειά του ικανοποίηση και χαρά για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο είχε υποστεί βανδαλισμούς και πλήθος αυθαιρέτων παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα δεκαετίες τώρα να μην λειτουργεί, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας του Κολχικού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Καλαϊτζή καθώς και την ειδική επιτροπή που συστάθηκε περί αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού, για τις άοκνες και σημαντικές προσπάθειες που καταβάλανε όλα αυτά τα χρόνια επιδίδοντας τους, το Μετάλλιο της Αγίας Παρασκευής, η οποία και αποτελεί την έφορο και προστάτιδα ολόκληρης της Μητροπόλεως Λαγκαδά.