Αποκαλυπτήρια προτομής Πατριάρχου Ιερεμίου Β΄ του Τρανού στην Νέα Αγχίαλο
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής εντάσσονται στις εκδηλώσεις μνήμης των 110 ετών από το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο την Κυριακή 31/7, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σηλυβρίας κ. Μαξίμου (Οικ. Πατριαρχείο) και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Β΄, του Τρανού και αποκαλύφθηκε η προτομή του στο προαύλιο του Ναού, έργο του γλύπτη Διονυσίου Γεωργίου. Ο αείμνηστος Πατριάρχης καταγόταν από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας και οι εκδηλώσεις στη μνήμη του είναι ενταγμένες στην επέτειο των 110 ετών από το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η Νέα Αγχίαλος χτίστηκε στα 1907-1908 στη μέση του δρόμου Βόλου Αλμυρού , στη θέση «καινούριο», αμφιθεατρικά , στους πρόποδες ενός χαμηλού βουνού που εμποδίζει τους Ανέμους .Νότια δροσίζεται από τον Παγασητικό κόλπο. Ανατολικά και Δυτικά εκτείνονται τα ελαιοπερίβολα , τα αμπέλια και τα χωράφια της.
Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ήταν πρόσφυγες από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας ( σημερινή Βουλγαρία).Ήρθαν στη Ελλάδα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους το 1906. Το ολοκαύτωμα της Νέας Αγχιάλου ήταν αποτέλεσμα της πραξικοπηματικής κατάληψης της Ανατολικής Ρωμυλίας από το Βουλγαρικό στρατό στα 1885. Αυτό το γεγονός επιδείνωσε τις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και ξεσήκωσε ολόκληρο τον Ελληνισμό της Θράκης και Μακεδονίας. Στο μεσοδιάστημα 1885-1906 μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο του ελληνικού πληθυσμού της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Από το καλοκαίρι του 1906 οι ανθελληνικοί διωγμοί πήραν μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη περιοχή αυτή. Εκδηλώθηκαν με την καταστροφή ελληνικών εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Αγχιάλου στις 30 Ιουλίου του 1906.