Έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης έφτασε η ώρα που θα ακουστούν και πάλι οι καμπάνες στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο φωτογραφικός φακός του Χρήστου Μπόνη αποτύπωσε τις στιγμές που οι εργάτες αποσυναρμολογούν τις σκαλωσιές και γίνεται ξανά ορατό το αρχιτεκτονικό κάλλος του ναού. Όλα αυτά τα χρόνια που υπήρχαν οι σκαλωσιές στο ναό, για να πραγματοποιούνται οι εργασίες αποκατάστασης, υπήρχε μία καταθλιπτική ατμόσφαιρα στην οδό και στην πλατεία Μητροπόλεως. Tο dogma.gr σας παρουσιάζει αποκλειστικά τις φωτογραφίες από την ολοκλήρωση των έργων, αλλά και τη νέα συντηρημένη πρόσοψη του Καθεδρικού Ναού.
Τα εγκαίνια του ναού αναμένεται να είναι περίλαμπρα με την παρουσία πολλών Αρχιερέων, Πολιτειακών και Πολιτικών παραγόντων και πλήθος κόσμου.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ύστερα από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους με πρωτοβουλία του Βασιλιά Όθωνα, η Αθήνα χαρακτηρίζεται νέα πρωτεύουσα, όπου και μεταφέρονται όλες οι κρατικές υπηρεσίες. Έπρεπε, λοιπόν, να υπάρχει ένας μεγαλοπρεπής ναός αντάξιος του νέου ελληνικού κράτους. Ο Αθηνών Νεόφυτος ζήτησε από την τότε κυβέρνηση και τον Βασιλέα τη συμβολή του. Ο Μητροπολιτικός ναός των Αθηνών, αποφασίστηκε να εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άρχισε να χτίζεται το 1842 με 1843. Αποφασίσθηκε να δοθεί από την Εκκλησία το οικόπεδο που ήταν το παλιό μετόχι της Μονής Καισαριανής και ήταν ήδη εγκαταλελειμμένο. Κατόπιν, η Εκκλησία, για να διαμορφωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος, αλλά και η πλατεία, αγόρασε και κάποια σπίτια που ήταν τριγύρω.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Τα σχέδια του Μητροπολιτικού ναού εκπονήθηκαν από τους αδελφούς Χάνσεν. Στην αρχή είχαν υπολογίσει ότι θα χτιστεί ένας ναός Ρομανικού ρυθμού με πάρα πολύ μεγάλο τρούλο. Ήταν, όμως, ένα οικοδόμημα επηρεασμένο από τους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης που δεν είχε καμμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα. Έτσι μετέτρεψαν τα σχέδια και ο Μπουλανζέ κατασκεύασε, πάνω στο αρχικό οικοδόμημα, τον τρούλο που υπάρχει σήμερα, δημιουργώντας έτσι έναν νέο ρυθμό που στη συνέχεια ονομάστηκε ελληνικός.
Η πρώτη ανάγκη για επισκευή του Μητροπολιτικού ναού εμφανίστηκε, ύστερα από έναν σεισμό, στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά εκτεταμένες επισκευές έγιναν γύρω στο 1948 με 1952. Τότε έγινε αυτό το αρτιφισιέλ, το οποίο είναι απέξω. Στην συνέχεια έγιναν κάποιες επισκευές επί Ιερωνύμου του Α’. Λόγω των σεισμών του 1981 και του 1999 ξεκίνησαν οι τελευταίες εκτεταμένες και καίριες επισκευές του ναού. Ο ναός, εξάλλου, εδράζεται πάνω στη κοίτη του Ηριδανού ποταμού, συνεπώς δεν ήταν και το έδαφος τόσο στερεό. Με τη νέα επισκευή, λοιπόν, προστέθηκαν τόνοι τσιμέντου προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμέλια του ναού.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2010 υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και την ευθύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκτός από τις εργασίες στατικότητας έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός και αποκατάσταση των γλυπτών, τα οποία είναι έργα του Φυτάλη, ενός από τους πιο φημισμένους γλύπτες της εποχής εκείνης. Έγινε, επίσης, συντήρηση στο τέμπλο και στις φορητές εικόνες.
Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης και συντήρησης προσωρινή Μητρόπολη των Αθηνών έχει ορισθεί ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι.
Θεωρείται πλέον βέβαιο, ότι οι Αθηναίοι εφέτος θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης