O Aρχιεπίσκοπος συνοδευόταν από τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολής κ. Κωστή Δήμτσα.
Τους υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κωσταντίνος Βαφειάδης, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τoυ νοσοκομείου.
Ο κ. Βαφειάδης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και του έθεσε τις ανησυχίες του για την λειτουργία του νοσοκομείου και ζήτησε τη συμβολή του, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Για εμάς το νοσοκομείο είναι θέμα ζωής και θανάτου. Είναι η ελπίδα» είπε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου τονίζοντας πως «αν δεν υπάρχει αυτό το νοσοκομείο θα πρέπει όσοι χρειάζεται να μετακινούνται στην Αλεξανδρούπολη». Εξήρε την προσφορά και το έργο του προσωπικού, χαρακτηριζοντάς τους καλούς Σαμαρείτες «που εργάζονται για να βοηθήσουν τους πονεμένους ανθρώπους».
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Καλούμαστε να αγωνιζόμαστε και εκεί που δεν υπάρχει ελπίδα, ο Θεός θα παρουσιάσει την σωτηρία». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής τονίζοντας πως στην Αθήνα τα προβλήματα είναι περισσότερα, περιγράφοντας εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για λίγο φαγητό. Έκανε λόγο, επίσης, για ευαισθησία στις ακριτικές περιοχές, λέγοντας πως «θέλουν μία ιδιαίτερη προσοχή».
«Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούμε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, με μία ιδιαίτερη αγάπη στον ακριτικό Έβρο» τόνισε ο κ. Δήμτσας. Ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τα προγράμματα της Αποστολής, για την προσφορά του υγειονομικού υλικού. Τα αδέλφια μας στην Αμερική στήριξαν αυτόν τον αγώνα με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Δεν υπάρχουν άγονες γραμμές στην χώρα, αλλά άγονα μυαλά».
Το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ιδρύθηκε επίσημα το 1946, ως «Προσωρινό Κρατικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου», δυναμικότητας 40 κλινών με σκοπό την «παροχή ιατρικής αντίληψης στους απόρους πολίτες της επαρχίας Διδυμοτείχου». Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου αποτελεί από τότε το μοναδικό ίδρυμα παροχής δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Βόρειο Έβρο καθιστώντας το τον κύριο φορέα της υγειονομικής πολιτικής της χώρας μας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της.
Εξυπηρετεί σήμερα έναν πληθυσμό που ανέρχεται στους 100.000 κατοίκους και τις ανάγκες δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης του στρατιωτικού προσωπικού της περιοχής. Τα αστικά κέντρα της Ορεστιάδας και του Σουφλίου βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και το επόμενο πλησιέστερο νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη 90 χιλιόμετρα μακριά. Το ακρότατο σημείο που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο βρίσκεται στο Ορμένιο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και απέχει από το Διδυμότειχο 65 χιλιόμετρα.
Πηγή: Ecclesia- Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης