Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Δημοκρατίας για Ορθοδοξία και Έθνος
Στις σχέσεις Εκκλησίας και Έθνους αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό μεγάλης Παναγίας Θηβών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τονίζοντας πως δεν γίνεται λόγος για καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας αυτά είναι πράγματα παιδιάστικα. Έχουμε το όραμα σχέσης Εκκλησίας και Έθνους. Αυτό πρέπει να μας συγκλονίζει. Αυτό πρέπει να μας συγκινεί, ενώ υπογράμμισε πως ο λαός υπήρξε και θα είναι πάντοτε Ορθόδοξος.
Αποστολή-ecclesia.gr: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Σουηδίας κ. Κλεόπας, Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, και ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρέστησαν οι αρχές του τόπου, βουλευτές, τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος μίλησε για την Κοίμηση της Θεοτόκου και το θαυμαστό γεγονός ότι η Παναγία με τον θάνατό της μας μεταφέρει στην ζωή. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «ο θάνατος της Παναγίας μας δημιουργεί και ανοίγει μπροστά μας διάπλατα τη ζωή κι αυτό επειδή η ίδια η Παναγία δέχθηκε να γεννηθεί μέσα της η Ζωή, ο Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Αυτός που με το θάνατό Του νίκησε τον θάνατο και γι’ αυτό σήμερα η Παναγία, Αυτή που προσφέρει την Ζωή, αντιστρέφει την ανθρώπινη ιστορία και ο θάνατος Της γίνεται πηγή ζωής. Η ζωή πια δεν έχει ημερομηνία λήξεως επειδή ο θάνατος νικήθηκε. Γιατί ο θάνατος είναι ένα επεισόδιο μέσα στη ζωή, η οποία ξεκινάει απ’ αυτό τον κόσμο και συνεχίζεται στον άλλο. Επειδή οι φυσικοί νόμοι έχουν ηττηθεί στο πρόσωπο του Χριστού και στο πρόσωπο της Παναγίας και ο θάνατος έγινε ένα πέρασμα μία διάβαση». Αμέσως μετά την θεία λειτουργία ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του ναού και στην ιστορική σημασία του. Τόνισε, επίσης, ότι γιορτάζουμε ένα ακόμη σημαντικό γεγονός την συμπλήρωση 50 ετών ιερατικού βίου του Αρχιεπισκόπου.
Σημείωσε πως «ο επίσημος εορτασμός της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού ναού, δεν αποτελεί δική μας καινοφανή πρωτοτυπία, καθόσον η ανάμνηση της ίδρυσης και των εγκαινίων ενός σπουδαίου ναού αποτελεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία παράδοση από παλαιοτάτους χρόνους» και εξήγησε πως δικαιολογείται και τεκμηριώνεται θεολογικά και εκκλησιολογικά. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι «για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής της Θήβας ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί μόνιμο και σταθερό σημείο πνευματικής αναφοράς, ένα πανορθόδοξο προσκύνημα με βασικό σέβασμα τιμής και ¨κτήμα ες αεί¨ την εφεστιο θαυματουργή εικόνα της Μ. Παναγίας, η οποία αποδίδεται κατά την ευσεβή παράδοση στον χρωστήρα του παναρίστου ζωγράφου, του Ευαγγελιστή Λουκά, του ιδρυτή της Τοπικής Εκκλησίας».
Στην συνέχεια μιλώντας για την επέτειο συμπλήρωσης 50 ετών ιερατικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Θηβών τόνισε πως «πάντοτε δίδασκε ότι στην γνήσια Ορθόδοξη παράδοση το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας συμβαδίζει με την πνευματικότητα και τη λατρευτική διακονία. Γι’ αυτό αγωνίσθηκε με πάθος και αγάπη, ώστε να δημιουργηθούν δομές και υπηρεσίες για την ανακούφιση του πάσχοντος πλησίον».
Αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και στο δίκτυο ευαγών ιδρυμάτων. «Σήμερα αποτελεί μεγάλη ευλογία και ευχής έργο ότι στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και στο πηδάλιο του σκάφους της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρίσκεται ένας Ιερώνυμος» τόνισε ο Μητροπολίτης Θηβών συμπληρώνοντας πως «οι περιστάσεις είναι αδυσώπητες και απαιτείται η δική του σύνεση, ευρύτητα και ευελιξία, ώστε να περάσουμε αλώβητοι ως Εκκλησία ανάμεσα στις συμπληγάδες της πολύμορφης κρίσης».
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ιστορικό ναό της Μεγάλης Παναγιάς, αλλά και στην συμπλήρωση 50 χρόνων ιερωσύνης του Αρχιεπισκόπου τονίζοντας πως η Πολιτεία αναγνωρίζει την συμπόρευση Εκκλησίας Πολιτείας η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του λαού και του Έθνους. Το Έθνος των Ελλήνων είχε άριστη σχέση με την χριστιανοσύνη.
Σημείωσε, επίσης, ότι «η ιστορία διδάσκει ότι στους δύσκολους χρόνους τούτο το Κράτος είχε την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα στους δύσκολους καιρούς η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική. Αυτά οφείλουμε να τα αναγνωρίζουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για την σημερινή εορτή τόνισε πως «αν είχαμε την δυνατότητα να κοιτάξουμε όχι μόνο μέσα στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο θα βλέπαμε τους Έλληνες να ανηφορίζουν σε μονοπάτια σε κορυφές βουνών, σε παρεκκλήσια, σε μεγάλες ενορίες και προσκυνήματα για να τιμήσουν την Παναγία. Η εικόνα αυτή είναι ο μεγαλύτερος μάρτυρας ότι αυτός ο λαός υπήρξε και θα είναι πάντοτε Ορθόδοξος». Αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής εορτής, αλλά και στην ιστορική αξία του ναού. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θηβών, τον κλήρο και τον λαό που τον τιμούν για την συμπλήρωση πενήντα ετών ιερωσύνης, ενώ μιλώντας για τα κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα που έγιναν στην Βοιωτία όταν ήταν Μητροπολίτης, επεσήμανε πως δεν ήταν έργο του Μητροπολίτη, αλλά όλων, διότι υπήρχε συνεργασία με όλους τους φορείς.
«Η απαίτηση των καιρών είναι να βρούμε τον τρόπο συνεργασίας. Χωρίς συνεργασία δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν περισσεύει κανείς. Έχει ανάγκη ο τόπος αυτήν την συνεργασία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «δε μιλάμε για καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας αυτά είναι πράγματα παιδιάστικα. Έχουμε το όραμα σχέσης Εκκλησίας και Έθνους. Αυτό πρέπει να μας συγκλονίζει. Αυτό πρέπει να μας συγκινεί. Οι πατέρες αγαπούν τα παιδιά τους. Και αν τα παιδιά λανθάνουν οι πατέρες συγχωρούν». Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να έχουν ενότητα και ευχήθηκε η Παναγία να μας φωτίζει και να μας σκεπάζει όλους και να επικαλούμαστε την χάρη της για να μπορέσει αυτός ο τόπος να πάει μπροστά.