Αρχιεπίσκοπος: Καμία δύναμη δε μπορεί να εμποδίσει την Εκκλησία

  • Dogma
Αρχιεπίσκοπος

«Η Εκκλησία έχει τον δρόμο της και δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να την εμποδίσει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Λαγκαδά, όπου βρίσκεται με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού των 1.037 ετών από την ίδρυση της επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και των 50 ετών από την επανίδρυση της. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης. 

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
φωτογραφίες: Μητρόπολη Λαγκαδά
Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της έναρξης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Μητρόπολης Λαγκαδά.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής λέγοντας πως «στον τόπο μας έχει εκλείψει το όραμα. Μας έχει πιάσει ένα πνεύμα απαισιοδοξίας. Σε έναν κόσμο, όπου οι πνευματικές δεξαμενές είναι γεμάτες από ζείδωρο νερό συνεχίζουμε να διψάμε. Είτε γιατί δεν βρίσκουμε το δρόμο προς αυτές τις δεξαμενές, είτε γιατί δε θέλουμε» τονίζοντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «μια μικρή απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες που συναντάμε. Είναι μία απάντηση σε ανθρώπους που δεν έχουν προσανατολισμό», ως «ένας αγώνας ειρηνικός», από το χώρο των επιστημόνων και των πνευματικών ανθρώπων που πλαισιώνουν την Εκκλησία «για τη σωστή τοποθέτηση σε εκκλησιαστικά ζητήματα».

Μίλησε, επίσης, για την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με το υπουργείο Πολιτισμού για τη Μονή του Οσίου Λουκά. Μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ότι είχε ορισθεί αυτός ο καθαρά πνευματικός χώρος να χρησιμοποιείται μόνο για πολιτιστικούς λόγους και διηγήθηκε ότι σε μία από τις συζητήσεις που είχαν με την τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη για να λυθεί αυτό το ζήτημα την ρώτησε πώς θα αισθανόταν αν ύστερα από την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου απαγόρευαν να «ανέβει» η Μήδεια και τότε η Μελίνα Μερκούρη αντιλήφθηκε την σημασία των γεγονότων. Σε αντίδραση μάλιστα των αρχαιολόγων η τότε υπ. Πολιτισμού είπε πως οι παπάδες και οι μοναχοί τρέχουν με τζετ, ενώ εσείς έχετε μείνει στους αραμπάδες.

Ανέφερε, επίσης, ότι στον δρόμο της Πολιτείας συνεχίζουν οι αραμπάδες και υπογράμμισε πως «τόσος λόγος γίνεται για το μάθημα των Θρησκευτικών. Θα μπορούσε η Εκκλησία να αναλάβει την Σχολή Δοκίμων ή την Σχολή Ικάρων;» διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πώς ένας χώρος από την Αριστερά θα μπορούσε να έχει ευθύνη για τα εκκλησιαστικά θέματα;

Επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν εντάσεις και συμπλήρωσε πως η σημερινή εκδήλωση δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας σε αυτού του είδους τα προβλήματα και «είναι αλήθεια, το ζείδωρο νερό της Ορθοδοξίας μας, όσο και να το περιορίσουμε, έχει τη δύναμη των μεγάλων ρυακιών και βρίσκει διεξόδους από διάφορες πλευρές και διαφόρους χώρους» και προσέθεσε: «Η Εκκλησία και έχει το δρόμο της και δεν υπάρχει καμιά δύναμη που θα μπορέσει να την εμποδίσει, περνάει δυσκολίες, αλλά όμως θα ξαναβρεί το δρόμο που της χρειάζεται».

07112017_lag_2 07112017_lag_3 07112017_lag_4 07112017_lag_5

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στην ιστορία της Τοπικής Εκκλησίας τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να στηρίζει κανείς το παρόν και το μέλλον με το ιστορικό παρελθόν», ενώ μίλησε και για την σημασία της Ημερίδας και την καλή συνεργασία της Ακαδημίας με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Σε μήνυμα του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας, επισήμανε, ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Ιούνιο του 2016, «διατύπωσε ευθαρσώς τη Θεολογική και Ποιμαντική απόκριση στις σύγχρονες απορίες και τις κρίσεις για το γάμο και την οικογένεια» ως εξής: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί την ακατάλυτον αγαπητική ένωση ανδρός και γυναικός, μυστήριο μέγα, εις Χριστόν και εις την Εκκλησία και την προκύπτουσα εξ αυτού οικογένεια, η οποία αποτελεί την μόνην εγγύηση της γεννήσεως και ανατροφής των τέκνων, συμφώνως προς το σχέδιο της Θείας Οικονομίας». Αμέσως μετά άρχισε η πρώτη συνεδρία της Ημερίδας.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Χαλκίδος κ Χρυσόστομος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και οι Επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ως επικεφαλής των Αρχών του Τόπου, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και Σωμάτων Ασφαλείας, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτής και Κωνσταντίνος Χρήστου, εκπρόσωποι καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., κλήρος και λαός.

07112017_lag_6 07112017_lag_7 07112017_lag_8 07112017_lag_9

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρεία του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογίας κ. Ανέστη Κεσελόπουλου, πρώτος εισηγητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα Άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς», εν συνεχεία η κα. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ανέπτυξε το θέμα «Γάμος, το μυστήριο της αναδημιουργίας του ανθρώπου», ενώ τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Αφυλία, ενοφυλία και διάκριση των φύλων στην πατερική παράδοση και στις χριστιανικές αιρέσεις».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, Πρόεδρος της Συνεδρίας ήταν ο Προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ενώ πρώτος εισηγητής ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Το θέμα της Ομοφυλοφιλίας στην Κανονική Παράδοση», εν συνεχεία ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα «Μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο άρρενος και θήλεως», ενώ τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Τρύφωνα Τσομπάνη, Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Ο θεσμός και το μυστήριο του γάμου. Εικαστικές μαρτυρίες».
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι προς τους ομιλητές, καθώς επίσης και οι ανακοίνωση των πορισμάτων της Ημερίδος.

TOP NEWS